четвер, 17 січня 2008 18:00

За браконьєрство не відкрили жодної кримінальної справи

Автор: фото з архіву Полтавської обласної організації УТМР
  Директор Полтавської міськрайонної організації товариства мисливців та рибалок 47-річний Сергій Козлов (справа) на службовому ”уазику” минулого вівторка об’їжджає мисливські угіддя Бречківської сільської ради Полтавського району. Чоловік перевіряє докумен
Директор Полтавської міськрайонної організації товариства мисливців та рибалок 47-річний Сергій Козлов (справа) на службовому ”уазику” минулого вівторка об’їжджає мисливські угіддя Бречківської сільської ради Полтавського району. Чоловік перевіряє докумен

Торік за порушення правил полювання на Полтавщині склали 170 протоколів. Штраф за браконьєрство сягає десятків тисяч гривень. Та єгері кажуть, міліція не допомагає їх стягувати й жодної кримінальної справи не відкрила.

— Щоб довести факт браконьєрства, треба знайти кулю, якою була застрілена дичина. А це майже неможливо. Та куля полетіла в болото і там лежить, — пояснює голова президії обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Костянтин Боровик, 52 роки.

В області на 1,6 млн га лісу 150 лосів. Полювання на них заборонене. Торік браконьєри вбили двох сохатих у Хорольському й Лубенському районах. Винних не знайшли. Місяць тому браконьєри застрелили косулю у Великобагачанському районі. Єгері вийшли на двох чоловіків. У порушенні справи міліція відмовила, бо ті пояснили, що знайшли дичину в лісі.

— Забрали б зброю чи джипа, може, хтось би й задумався, — каже Боровик.

Єгер Диканського мисливсько-рибальського підприємства 46-річний Михайло Негляд щодня з 9-ї ранку об"їжджає "нивою" 11,6 тис. га мисливських угідь. Двічі на тиждень їздить уночі. Каже, найчастіше браконьєри полюють перед святами.

— Браконьєр може проїхати біля мене машиною і навіть не стати. Мені ж стріляти в нього заборонено, — говорить Негляд.

Мисливці викладають на полях дошки з арматурою — щоб браконьєри не їздили машинами. Раніше клали на полях борони, але їх крадуть на металобрухт.

— Уночі 15 листопада 2007 року джип "тойота" їздив полем, — розповідає Михайло Негляд. — Браконьєри підстрелили двох козуль. Повантажили в багажник та поїхали. О другій ночі я викликав міліцію, а вона приїхала лише через шість годин. Знайшли на місці кров, шерсть, дев"ять гільз. Їх досі на експертизу не відправили.

За радянських часів за спійманого браконьєра єгеря преміювали. П"ята частина відшкодованих коштів ішла на заохочення того, хто склав протокол. Нині збитки відшкодовуються державі.

За останні п"ять років на Полтавщині порушили дві кримінальні справи проти браконьєрів.

— 1999 року засудили браконьєрів, які вбили свиноматку з вісьмома ембріонами. Оштрафували на три тисячі гривень, — розповідає Костянтин Боровик. — 2002-го суд змусив браконьєра заплатити чотири тисячі гривень за відстріл лося у Великій Багачці.

За вбитого без ліцензії лося стягують 20 тис. грн штрафу, кабана — 10, козулі — 8.

Зараз ви читаєте новину «За браконьєрство не відкрили жодної кримінальної справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі