пʼятниця, 09 листопада 2007 07:09

В"язні виготовляють собі ґрати

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  В’язні Володимир Брикса (зліва) та Олександр Юрпольський у деревообробному цеху виготовляють двері для дільниці виправної колонії №64 у селі Затурине Полтавського району. Чоловіки заробили пільги і через півроку переселяться в міні-колонію з пом’якшеними
В’язні Володимир Брикса (зліва) та Олександр Юрпольський у деревообробному цеху виготовляють двері для дільниці виправної колонії №64 у селі Затурине Полтавського району. Чоловіки заробили пільги і через півроку переселяться в міні-колонію з пом’якшеними

Із наступного понеділка в"язні виправної колонії N64 в селі Затурине Полтавського району почнуть облаштовувати для себе територію з пом"якшеними умовами утримання. Для цього з обласного бюджету хочуть виділили 50 тис. грн.

На міні-колонію перетворять колишню їдальню Полтавського турбомеханічного заводу, один із промвузлів якого розташований у Затуриному. Там мешкатимуть 70 в"язнів. Вони за добру поведінку в колонії заробили пільги.

— Готуватимуться до вільного життя. Ходитимуть без охорони. Поряд зі звичайними людьми на полях вирощуватимуть овочі, працюватимуть у різних організаціях міста, — розповідає заступник начальника управління Держдепартаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області Павло Тронь, 48 років. — Цим можуть навіть скоротити собі термін ув"язнення.

В одній із дільниць колонії на підлозі лежить майже сотня виготовлених пільговиками фігурних тротуарних кахлів. Ними невдовзі встелять територію дільниці. При вході біля стіни в столярному цеху стоїть троє готових дверей. Ще троє в"язні доробляють на деревообробних станках. Інші на подвір"ї зварюють ґрати для вікон.

Покарання в колонії відбувають 1350 осіб. Усі вони вперше скоїли особливо тяжкі злочини — вбивства, зґвалтування, грабежі. Термін ув"язнення від 1,5 до 15 років.

Дільницю з пільговиками огородять бетонним парканом. Решта засуджених і надалі працюватимуть у промисловій зоні на території колонії.

— Вони у нас і хліб печуть, і мед роблять із соснових шишок, і господарське мило варять, — говорить виконуючий обов"язки начальника колонії Віктор Бабенко. — На замовлення полтавських підприємств та організацій шиють спецодяг, роблять хлібні лотки, колючу проволоку, обладнання для кабельного телебачення.

Усі отримують зарплатню. За неї можуть скупитися в магазині на території колонії. Придбати одяг, продукти. Кілограм сала в магазині коштує 8 грн. Найбільше — до 1 тис. грн — заробляють в"язні, які працюють у ливарних цехах турбомеханічного заводу.

У підсобному господарстві колонії тримають 42 свині, 100 кролів, до тисячі голів птиці, 22 кози.

— Хворим в"язням даємо козяче молоко, — каже Бабенко. — За всіма тваринами доглядають самі.

Нині у колонії працює лише половина в"язнів. Решті ніде працювати.

Зараз ви читаєте новину «В"язні виготовляють собі ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі