вівторок, 11 грудня 2007 17:57

Вулицю Рози Люксембург перейменують на Раїси Кириченко

6 грудня депутати Полтавської міськради проголосували за перейменування частини вул. Рози Люксембург від Лідова до Пушкіна на вулицю імені співачки Раїси Кириченко. Фінансуватиме витрати благодійний фонд "Чураївна".

— Перейменують саме цю вулицю, бо в студії звукозапису телерадіокомпанії "Лтава", що на Рози Люксембург, 1, Кириченко записала понад 200 пісень, — говорить генеральний директор обласної державної телерадіокомпанії "Лтава" Микола Ляпаненко, 60 років. Він очолює фонд "Чураївна", товаришував зі співачкою.

Під час перейменування переоформлять документи громадян на нерухоме й рухоме майно, перереєструють паспортні дані, замінять таблички на будинках.

Благодійний фонд зібрав понад 62 тис. грн пожертвувань для увічнення пам"яті Кириченко.

— Сподіваємося, що Раїсі й пам"ятник поставимо, — каже Микола Іванович. — Є пропозиція, щоб він стояв у дворі обласного радіо "Лтава".

Проект пам"ятника фонд "Чураївна" відбиратиме через конкурс.

Раїса Кириченко відома за піснями "Я козачка твоя", "Пане полковнику", "Мамина вишня", що часто лунали по радіо.

Співати Рая Корж (дівоче призвіще Кириченко. — "ГПУ") любила з дитинства. Перше місце її роботи — колгоспна ферма, де працювала телятницею. Якось до села приїхав хор Кременчуцького автозаводу. Його керівник оцінив талант Раї і взяв її до ансамблю. 1968-го вона увійшла до складу Черкаського народного хору. В 46 років співачка отримала звання народної артистки України. Мала звання Героя України, була повним кавалером орденів княгині Ольги та лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка.

Чоловік Раїси Кириченко Микола — музикант. Виконав із дружиною кілька пісень. Живе по вул. Ватутіна неподалік від центру Полтави. Дітей у них не було.

Співачка померла на 62 році життя 8 лютого 2005-го від хвороби нирок. Поховали її в рідному селі Корещина Глобинського району. Завдяки Кириченко селу підвели газ й побудували церкву.

Зараз ви читаєте новину «Вулицю Рози Люксембург перейменують на Раїси Кириченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі