четвер, 18 вересня 2008 20:29

Воші знайшли в 249 учнів

У 69 учнів загальноосвітніх шкіл Кременчука і в двох учнів професійно-технічних училищ у новому навчальному році знайшли воші. Найвищі рівні зараженості санітарні медики відзначили в школах Кременчука N 1, 3, 4, 12, 17, 20, 26 та спеціалізованій школі-інтернаті. В області з 1 вересня педикульоз виявили в 249 школярів.

— Щоосені в перший тиждень навчання працівники санстанції із медпрацівниками проводять рейди по виявленню педикульозу, — розказує  заступник головного санітарного лікаря Кременчука Віктор Самойленко. — Потім протягом року медсестри в школах періодично перевіряють учнів. Кількість випадків захворювання шкіри щороку приблизно однакові.

Школярів, в яких виявили воші, не допускають до занять, доки не пройдуть санітарної обробки й не принесуть довідку з дезінфекційної станції.

— Вивести їх можна і вдома, — зауважує Віктор Васильович. — В аптеках продаються ефективні препарати, наприклад, нітіфор. Але все одно треба буде брати довідку в дезінфекційній станції.

Підхопити педикульоз можна в поїзді, автобусі, маршрутці.

— Навіть у літаку, — додає лікар. — Підголівники на сидіннях не поміняли, а перед цим хтось їхав хворий — ось і маєш. Через побутові речі теж можуть передатися. Діти, буває, одягають чужі куртки або користуються чужими рушниками. Вони й перескакують.

Хвороба вражає людей незалежно від соціального статусу.

— Щоби вберегтися, треба насамперед дотримуватися особистої гігієни, — переконує Віктор Васильович. — Воші небезпечні, бо переносять тиф.

У Полтаві теж є понад 70 учнів із педикульозом. Немає цієї хвороби в дітей дошкільних і шкільних закладів Диканського, Семенівського і Решетилівського районів.

— А так у кожному районі є по два-три випадки цього захворювання, — каже Наталія Горбенко з Полтавської обласної санстанції. — Як правило, це діти з неблагополучних сімей.

Зараз ви читаєте новину «Воші знайшли в 249 учнів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі