четвер, 13 березня 2008 19:42

Володимир Сукач робить односельцям мітли

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Житель села Погреби Глобинського району Володимир Сукач за день може зробити десять мітел.  По лозу та держаки ходить за п’ять кілометрів до сусіднього Кременчуцького району
Житель села Погреби Глобинського району Володимир Сукач за день може зробити десять мітел. По лозу та держаки ходить за п’ять кілометрів до сусіднього Кременчуцького району

У 57-річного Володимира Сукача із села Погреби Глобинського району почався сезон виготовлення мітел. Він триватиме два місяці. Цим промислом чоловік займається понад десять років.

Каменяр і маляр-штукатур Володимир Сукач нині безробітний. Виготовленням мітел — його основний заробіток. Якщо є заготовки, мітлище може зробити за 20 хв.

— У мене вже зараз є замовлення від односельців на 40 штук. Десять забрали на місцевий млин, а шістдесят — на агропромисловий комплекс, — каже Сукач. — Кілька днів тому ніс дві зроблених мітли, так у мене їх дорогою купили. За один раз можна зробити заготовки на десять штук, які виготовлю за день.

Щоб зробити заготовки, Володимир Сукач іде 5 км до залізничного переїзду сусіднього Кременчуцького району. Там секатором нарізає червону лозу. З неї виготовляє віниччя. Говорить, що в селі це дерево не росте. Для держака шукає акацію, шовковицю чи кленок. Дрібним тросом або дротом двічі кріпить віниччя до держака. Буває, що біля переїзду й робить мітли.

Показує сім мітел, що зробив.

— На Градизькому ринку одна коштує десять гривень. Я нікуди їх не возю. Продаю в селі не більш ніж за п"ять гривень. Ходжу до односельців додому, пропоную. Мої мітли витримують кілька сезонів прибирання, — продовжує Володимир Олександрович. — Головне, щоб лоза була пружна. Ще ніхто не лаяв за якість. Та й беруть наче з охотою. Буває, в одному дворі візьмуть дві або три.

— Перша мітла була не дуже вдалою. Зробив десяток, доки трохи набив руку, — веде далі чоловік. — Планую, що до літа виготовлю сотню. Село без мітел точно не залишиться.

Висоту держака Сукач "підганяє" під людський зріст — трохи менше двох метрів. А важить таке знаряддя для прибирання до трьох кілограмів.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Сукач робить односельцям мітли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі