понеділок, 06 жовтня 2008 18:03

Володимир Семеніченко заробляв у Данії 50 гривень на годину

Автор: фото з архіву Володимира Семеніченка
  Кобелячанин Володимир Семеніченко доглядає в Данії за коровами. Там був на заробітках. Поїде туди ще раз
Кобелячанин Володимир Семеніченко доглядає в Данії за коровами. Там був на заробітках. Поїде туди ще раз

24-річний Володимир Семеніченко з Кобеляк майже рік за контрактом працював на фермі в Данії. Хоче потрапити туди вдруге. Аби виїхати на роботу, йому довелося заплатити 1,1 тис. євро та здати іспит з англійської мови. У Данії Володимир заробляв 50 грн на годину.

— Мріяв поїхати, щоб хоч якусь копійку заробити, — каже Володимир. — Закінчив Харківський аграрний університет. Коли вчився, чув, що є спеціальні програми, через які студенти можуть поїхати за кордон. Повчитися працювати в сільському господарстві та грошенят заробити.

Семеніченко почав збирати гроші та вчити англійську мову. У Харкові знайшов фірму, яка працевлаштовувала в Європі.

— Моя кандидатура підійшла. Дані про мене надіслали в Одесу, на фірму, яка напряму працювала з європейськими роботодавцями, — згадує Володимир.

За літо чоловік двічі їздив до Одеси на співбесіду. Йому сказали, що працюватиме в Данії. Туди найлегше влаштуватися з дипломом зоотехніка. На початку осені склав телефоном іспит із англійської, отримав "трійку". Але такий результат роботодавців влаштовував.

У листопаді виїхав до Німеччини. Звідти пересадками до Данії. Семеніченка працевлаштували в данському місті Скерн.

— Мого роботодавця звали Хенріком Якобсоном, — розповідає Володимир. — Йому 30 років. Він п"ять років розводить худобу. Має на фермі 320 корів, із яких 280 дійні.

На фермі худобу доглядають данець та двоє українців. Доїли корів, вичищали з-під них, приймали пологи, доглядали телят. За це українцям господар платив 50 крон за годину — це за курсом 50 грн. Данець отримував втричі більше.

— Данці занадто законослухняні, — усміхається Володимир. — Хат, машин не зачиняють. Швидкість не перевищують, податки платять. Якось кажу господарю — заплати мені частину зарплатні кешем — готівкою. А він очі великі зробив, Каже, ти не заплатиш податок, я не заплачу, і по яких тоді дорогах мої діти будуть їздити.

На день народження Володимира дружина Хенріка спекла торт, накрила стіл. Фермер брав чоловіка кілька разів із собою на море.

Семеніченку ще майже рік залишилося працювати за контрактом. Він уже домовився з Хенріком, що той візьме на роботу і його дівчину Олену.

— Вообще, там рай на землі, там усі щасливі, — стинає плечима. — Одне сумно — в Данії нічого не знають про Україну. Хенрік навіть запитував, чи є в Україні мобільні телефони.

Після закінчення контракту Семеніченко хоче відкрити робочу візу та працювати в Данії далі.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Семеніченко заробляв у Данії 50 гривень на годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі