четвер, 07 жовтня 2010 17:40

Водії не завжди помічають пішохідні переходи

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Жінка з дитиною в понеділок стоїть на пішохідному переході на вулиці Калініна в Полтаві. Більшість водіїв на ”зебрі” не пригальмовують. Знак перед переходом похилився
Жінка з дитиною в понеділок стоїть на пішохідному переході на вулиці Калініна в Полтаві. Більшість водіїв на ”зебрі” не пригальмовують. Знак перед переходом похилився
27 вересня на вул. Калініна в Полтаві на пішохідному переході водій машини "фольксваґен" збив 43-річну жінку. Із забоєм голови, струсом мозку її забрали до лікарні. Місцеві водії розповідають, раніше на цьому місці переходу не було. Кажуть, через це трапляються аварії. У понеділок, 4 жовтня, близько 11.00 пішохідним переходом на вул. Калініна поблизу старої зупинки "Вул. 23 Вересня" йдуть двоє юнаків. Дорогою мчить іномарка. Завчасно не пригальмовує. Зупиняється посередині переходу перед хлопцями.

- Чувак, куди прешся?! Я ще на той світ не хочу, - голосно говорить один. Оминає автівку.

Півгодини спостерігаю. Більшість автомобілів дійсно пригальмовують лише на самому переході.

- Перехід той влітку намалювали, - розповідає 25-річна Олена, власниця "таврії". - Ремонтували дорогу і фарбою навели розмітку. Більшість водіїв до цього часу звикнути не можуть. Воно геть незручно. Щойно пропустив пішоходів на світлофорі перед поворотом на Сади-2 і знову гальмуй. Деякі забувають і тільки розганяються на цій ділянці.

У міській ДАІ кажуть, появу нових пішохідних переходів у місті дорожня автоінспекція не контролює. Це питання вирішують спільно з міською владою, городянами, представниками шляхо-експлуатаційної дільниці та дорожньої служби.

- Там перехрестя. І пішохідний перехід все одно повинен бути. Можливо, він і був, але з часом затерся, - говорить Руслан Борщ з міського управління ДАІ. - Після ремонту дороги перехід поновили.

Даїшник зауважує, в аваріях, що трапляються на переходах, не може бути вини пішохода. Водій повинен пригальмувати і дати можливість людині пройти.

У Полтаві є місця, де перехід або світлофор вкрай необхідні. Про встановлення світлофора на перехресті поблизу водоканалу в мікрорайоні Поділ просять місцеві жителі.

- Тут кілька років тому машина збила двох школярок на смерть. Їх разом і поховали, - розповідає Дмитро Киба, 21 рік. - Улітку на цьому місці загинув мотоцикліст.

Попри прохання жителів, світлофор на перехресті встановити не мають права.

- Там є дві вулиці - Шолом-Алейхема та Панянки, - пояснює Руслан Борщ. - Аби на перехресті цих вулиць поставити світлофор, потік машин по кожній повинен бути більше як тисяча автівок за годину та близько 300 пішоходів в обидва боки. Такої інтенсивності руху там немає.

Аби зробити цю ділянку дороги безпечнішою, там регулярно поновлюють дорожню розмітку, перевіряють наявність "лежачих поліцейських", установлюють відповідні знаки.

Зараз ви читаєте новину «Водії не завжди помічають пішохідні переходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі