Ексклюзиви
четвер, 24 лютого 2011 18:42

Виїзд на хибне мінування обходиться у 20 тисяч гривень

За останні два тижні на Полтавщині було три хибні повідомлення про закладення вибухівки. Минулого тижня "мінували" школу-гімназію №2 у Хоролі, двічі — нічний клуб "Спліт" у Полтаві.

У першому випадку міліція за кілька годин установила, що це був учень сільської школи. За його вчинок відповідатимуть батьки. Міліція також вирахувала особу, що повідомляла про замінування "Спліта", який раніше був казино. Чоловік телефонував зі столиці Норвегії Осло. Припускають, він колись програв велику суму і тепер таким чином вирішив помститися.

Юрій Сулаєв із Полтавської обласної міліції розповідає, яке покарання може бути за неправдивий виклик.

— Кримінальна відповідальність за надання неправдивої інформації карається до п'яти років обмеження волі. І відшкодування всіх збитків, яких зазнали відомства й організації, що брали участь у перевірці інформації. З 18 років людина відповідає за свої вчинки, тож покарання отримує на загальних підставах. До 14 років діти вважаються малолітніми, за них відповідають батьки. Їх притягнуть до адміністративної відповідальності за неналежне виховання дитини, штраф — 340 гривень. Також у судовому порядку буде стягнута сума збитків за виїзд спеціальних груп, комісій, експертів. Після 16 років підлітка можуть відправити до спецзакладу.

Скільки коштує виїзд на хибне мінування?

— Вибухотехніки, кінологічна служба, затрати на оточення — близько 6 тисяч гривень. Виїзд спеціалістів рятувальних служб — 12 тисяч гривень. Задіяні також "швидка" допомога, працівники Служби безпеки, прокуратури. У середньому виїзд обходиться у 20 тисяч гривень. Але найбільша проблема не в грошах. Страждають громадяни, які потребують негайної допомоги. З роботи вилучається екіпаж "швидкої", яка могла би виїхати до хворого. Залучаються слідчо-оперативні групи, які могли б допомогти розкрити злочин по гарячих слідах. Перевірка одного закладу займає кілька годин.

На Полтавщині часто щось "мінують"?

— Таких випадків одиниці. Торік було два. Дуже п'яний чоловік згадав якусь образу, зателефонував і повідомив про замінування обласної лікарні. Довелося евакуювати усіх хворих, деякі ходити не могли, були під крапельницями. Ще 16-річний юнак у Великобагачанському районі теж "мінував" лікарню. 2009 року взагалі не було, а 2008-го дитина пожартувала про вибухівку в школі у Кременчуці. Цього року маємо три. Найчастіше це роблять, щоб розважитися.

Зараз ви читаєте новину «Виїзд на хибне мінування обходиться у 20 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути