четвер, 04 вересня 2008 18:32

Віра Мазнічка лікується за кошти страхової компанії

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Фармацевт аптеки ”ВВС” у Полтаві Лариса Дігтяр (в центрі) віддає медичні препарати лікарю-куратору страхової компанії ”Аска” Світлані Орехівській. Їх лікарі назначили Вірі Мазнічці (праворуч) з Рибців під Полтавою, яка отримала травму ноги. Жінка застраху
Фармацевт аптеки ”ВВС” у Полтаві Лариса Дігтяр (в центрі) віддає медичні препарати лікарю-куратору страхової компанії ”Аска” Світлані Орехівській. Їх лікарі назначили Вірі Мазнічці (праворуч) з Рибців під Полтавою, яка отримала травму ноги. Жінка застраху

30 серпня 48-річна Віра Мазнічка з села Рибці Полтавського району упала на власному подвір"ї. У лікарні прописали мазі та пігулки. Їх покупку оплатила страхова компанія "Аска".

— Тоді саме дощ пройшов, було слизько. У мене один пеньок у дворі, і я таки через нього перечепилася. І так трухлявий був, а то взагалі розсипався, — пригадує жінка. — Cапог злетів, відро розплескалося, а сама полетіла на чужий огород. Дуже забила ліву ногу, досі болить. 30 років тому я вже падала на цю ногу з мотоцикла. Тоді шкіру до м"яса зчесала.

Мазнічка працює на швейній фабриці "Ворскла" контролером тканин.

— Весь день стою на цій нозі. А правою жму на педаль на установці, що намотує тканину, — говорить жінка. — Нас півроку тому директор застрахував. Із кожної зарплати бухгалтерія вираховує по 25 гривень. Я в аптеках накупила лікарств, які мені травматолог прописав, на 85 гривень. Звідти брала чеки. А страховики повернуть гроші. Моя напарниця теж недавно попала в лікарню — у неї звузилися судини головного мозку. Так лежала у стаціонарі за страхові гроші.

У страхових компаніях можна застрахувати здоров"я за 600 грн — 100 тис. грн на рік. Щомісячні внески мають становити 1,5% від річної суми виплати. На ці гроші можна обслуговуватися у будь-якому медичному закладі області чи України.

— Це добровільне медичне страхування, коли оплачуються медичні послуги при будь-яких гострих захворюваннях, травмах чи отруєннях, — пояснює лікар-куратор страхової компанії "Аска" Світлана Орехівська. — Якщо це хронічні та практично невиліковні хвороби типу цукрового діабету чи раку, то оплачується тільки оперативна і невідкладна медична допомога. Я завжди контролюю увесь процес лікування, перевіряю правильність призначення ліків.

Про захворювання та звернення до лікаря людина чи її родичі мають повідомити страхову компанію протягом 48 год.

— Найвигідніше страхуватися цілими колективами організацій. У нас, приміром, так зробили працівники мережі аптек "Юнсон", фірми "Енерготехінвест", — веде далі фахівець. — Так розмір щомісячних платежів може зменшуватися. Якщо на підприємстві було 30 охочих застрахуватися і їхні внески мали складати 16 гривень на місяць, то коли кількість збільшиться до 50, внески зменшаться до 13. Ці суми вираховують із зарплати працівника чи коштів самого підприємства. Нам необхідно хоча б десять чоловік. Це може бути навіть одна родина. Для неї в нас є програма "Сімейний лікар".

Можна застрахувати здоров"я за 100 тисяч гривень на рік

Мінімальна сума, на яку можна застрахуватися в "Аска", — 600 грн. При цьому щомісячний внесок має становити 13 грн. На ці гроші отримати медикаменти на лікування гострих захворювань, пройти діагностику, зняти гострий зубний біль. Максимальна сума виплат на рік — 101 тис. грн. Це програми "Еліт" зі щомісячним платежем 258 грн та "Віп" — 173 грн.

— Ми розробляємо програми на невеликі суми, враховуючи нинішній рівень зарплат полтавців. Але, звісно, на тисячу гривень на рік особливо не розженешся. Бо одна операція може коштувати тисячі, — каже лікар. — Краще оформити договір на 5 тисяч на рік. Тоді щомісячно треба платити 30–40 гривень. Частину суми може виділяти організація, а решту — сам працівник.

Договір про страхування укладають на рік. У ньому вказуються умови оплати медичних послуг за рахунок компанії.

— Чим вища сума внесків, тим більший перелік медичних послуг вказуємо у договорі. Туди можуть входити навіть вакцинації від грипу, профілактика вітамінами, масаж чи заняття лікувальною фізкультурою, — пояснює Орехівська. — На зазначену в договорі суму людині оплачують препарати, назначені лікарем. У тому числі набори з трав чи гомеопатичні ліки.

Нині в "Аска" застраховано 530 полтавців.

— Зараз велика текучість кадрів на підприємствах. А коли людина шукає роботу і чує, що всіх працівників на цій фірмі страхують, то вірогідніше прийде саме сюди працювати, — додає директор "Аска" Олена Чернявська. — Директор фірми "Енерготехінвест" перед цим новим роком зробив подарунок своїм працівникам — застрахував усіх шістнадцятьох чоловік. Щомісяця за кожного з них платить по 3,5 тисячі гривень. Тепер у рік вони можуть пролікуватися на 35 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Віра Мазнічка лікується за кошти страхової компанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі