середа, 01 жовтня 2008 18:16

Віктор Лисенко помер від хвороби ноги

Автор: фото надане редакцією газети ”Вагонобудівник”
 

25 вересня поховали колишнього директора Крюківського вагонобудівного заводу в Кременчуці Віктора Лисенка, 84 роки.

— Він був поранений у ногу на війні. Носив спеціальне взуття, — розповідає хранителька фондів музею заводу 66-річна Лідія Коваленко. — Хворів на цукровий діабет. Почала здавати і права нога, відрізали пальці. Два з половиною роки лікувався. Завод закріпив за ним доглядальницю. Вона йому робила вдома перев"язки та готувала їсти.

Дружина Віктора Лисенка, Катерина, померла. Син Євген, онук Михайло і правнук Максим із родинами живуть і працюють у Москві.

— Віктор Михайлович — чудова людина. У нього була невелика парусна яхта, — згадує Коваленко. — При ньому наші вагони 1972-го почали випускати зі знаком якості.

Народився Лисенко в Білій Церкві на Київщині. Навчався в Смоленському артучилищі в місті Ірбіт. 1945 року був начальником розвідки дивізіону, отримав поранення.

Закінчив Московське вище техучилище. Із 1952-го працював на різних посадах на Крюківському вагонобудівному заводі. 1961 року — головним інженером. 1965-го став директором заводу на 13 років.

У 1978–1986-му був директором Всесоюзного науково-дослідного проектно-технологічного інституту вагонобудування.

Лисенко — автор 20 винаходів. Неодноразово був депутатом Кременчуцької міської та Крюківської районної рад.

За участь у боях нагороджений орденами. За роботу на заводі отримав ордени Леніна, Трудового Червоного Прапора. Лауреат Державної премії, Почесний залізничник.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Лисенко помер від хвороби ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі