четвер, 10 лютого 2011 17:05

Відкрили кімнату примирення

На другому поверсі Пирятинського районного будинку культури відкрили "Центр порозуміння в громаді" при громадському об'єднанні "Жіночі ініціативи".

За столом у невеликій кімнаті сидять молоді чоловік і жінка, навпроти — медіатор. Ці двоє рано одружилися і розійшлися. Жінка гнівається, кричить.

— Чого ти аліменти не платиш? Тобі байдуже, що з твоєю дитиною буде?

Коли подружжя замовкає, починає говорити медіатор. Запитує колишнє подружжя, що вони почули зі слів одне одного. Підштовхує сторони до підписання угоди, за якою батько платитиме аліменти, а мати дозволятиме йому бачитися з дитиною.

— Медіатор є посередником між конфліктуючими сторонами. — пояснює керуючий справами виконавчого апарату Пирятинської районної ради Володимир Прокопенко, 43 роки. — Він формує безконфліктне середовище, спрямовує людей до діалогу. Процес медіації — це процес примирення. Він уже 25 років популярний у Європі, США, Австралії. В Україні діє з 2003 року. Існує в 13 областях. Впроваджує його благодійна організація "Український центр порозумінь". У Пирятині почали використовувати з 2008-го. Застосовуємо в міліції та прокуратурі. Центри порозумінь створено й у школах району. По області центрів медіації більше немає.

Сеанс медіації безкоштовний. Триває від 1 до 4 год. Перед проведенням укладають договір про нерозголошення.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили кімнату примирення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі