понеділок, 07 квітня 2008 18:19

Від гулу літаків у миргородців дзеленчав посуд

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Заступник командувача Повітряних сил Збройних Сил України генерал-майор Василь Нікіфоров (ліворуч) та підполковник Нагім Мусаєв після виконання тренувального польоту на Миргородському аеродромі. Нікіфоров 28 березня пілотував літак Су-27 разом із президен
Заступник командувача Повітряних сил Збройних Сил України генерал-майор Василь Нікіфоров (ліворуч) та підполковник Нагім Мусаєв після виконання тренувального польоту на Миргородському аеродромі. Нікіфоров 28 березня пілотував літак Су-27 разом із президен

Із 11 березня по 4 квітня на Миргородському аеродромі льотчики винищувальної авіації проводили тренувальні польоти. Миргородський аеродром — один із чотирьох в Україні, де базуються бойові літаки-винищувачі Су-27. Такі самі є в Севастополі, Житомирській та Київській областях.

— Аеродром розташований на в"їзді в Миргород біля військового містечка, — розповідає 32-річна миргородчанка Ольга Міщенко. — З усіх сторін обгороджений. Потрапити туди можна тільки через пропускник військової частини. Уночі, коли в"їжджаєш у місто, можна побачити освітлену злітну смугу.

Гул машин стояв над містом рано-вранці, пізно ввечері та вночі.

— Літали майже над хатою, — хитає головою 39-річна Ольга Грицевич із Великих Сорочинців Миргородського району. — Посуд у сервантах аж дзеленчав.

Пілоти виконують маневри, за якими їм присвоюють клас. У миргородській льотній бригаді такий іспит складали до десяти льотчиків. Екіпажі відпрацьовували парні та нічні польоти.

Тиждень тому газети писали, ніби президент Віктор Ющенко піднімався в небо на літаку Су-27 із Василькова під Києвом. Натомість миргородці вважають, що Ющенко злітав з їхнього аеродрому.

— "Сушок" (літаки Су-27. — "ГПУ") в Україні залишилося кілька десятків. У Миргороді найбільше, — переконує літній чоловік у камуфляжі. Представляється відставним офіцером Сергієм. — Бачив і "МІГи".

Військовий аеродром у Миргороді почали будувати 1953-го й завершили за три роки. Раніше на ньому базувалися літаки Ту-16 та МІГ-21. Був розташований 831-й Галацький винищувальний авіаційний полк, який 2003-го перетворили на льотну бригаду. 1985 року до Миргорода перегнали винищувачі Су-27. Це одні з найпотужніших військових літаків в Україні.

У військовому містечку Миргорода живуть близько 500 льотчиків із сім"ями. У місті також розміщена військова частина зв"язку.

Найбільше тренувальних польотів у Миргороді проходять у травні-червні, коли Харківська академія Збройних Сил направляє на льотну практику.

Зараз ви читаєте новину «Від гулу літаків у миргородців дзеленчав посуд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі