понеділок, 13 лютого 2012 06:15

"Важко, як на злочині запідозриш знайомого"

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  Дільничний Юрій Гетьманенко перестрів на вулиці Котельви Олега Дудченка та Михайла Василенка. Обоє чоловіків нетверезі
Дільничний Юрій Гетьманенко перестрів на вулиці Котельви Олега Дудченка та Михайла Василенка. Обоє чоловіків нетверезі

— Раніше працював у колгоспі, помічником бригадира. Вивезуть за 8 кілометрів від Котельви в поле, немає до кого заговорити. Дружина каже, шукай щось друге, не бачимо тебе зовсім. Знайшов. Усе одно не бачать, — каже 33-річний Юрій Гетьманенко. Працює дільничним у райцентрі Котельва. У понеділок, 6 лютого, сідаємо в темно-сині "жигулі", їдемо на дільницю.

За день Юрій Гетьманенко проїжджає близько 200 км. Його дільниця площею 7 тис. кв. км — це чверть райцентру Котельва. Обслуговує 3,1 тис. населення.

— Виїжджаю на роботу пораніше, буває о шостій. А повертаюся як Бог дасть. Я місцевий, народ добре знаю. Важко, як на злочині запідозриш знайомого. Наче і не близький родич, а псувати стосунки не хочеться, — попереджає. — Раз попав на сімейну розборку. Поїхав з хлопцями. Зайшли в хату, п'яниця табуреткою замахується, кричить: мєнти погані, вже прискакали. Тоді зирк на мене. Стілець опустив. Каже, Миколайович, тебе поважаю, дебоширить не буду. Щоб десь побили, такого не було, — тричі спльовує. — Я й не боюся. А жінка досі переживає. Особенно, як уночі дзвонять, випитує: що сталося, куди знову. Хоч важко, служби міняти не хочу. На хорошу роботу треба їздити в інші райони. Тут сім'я тримає.

"Жигулі" спиняються біля двору з високою огорожею. Заходимо в літню кухню. На ліжку спить Василь Сірик. Юрій Гетьманенко мовчки виходить. Біля машини зустрічає його матір Віру Тимофіївну.

— П'яний. Принесли хлопці додому. На стадіоні лежав. Припав до снігу, вухо відморозив, — розповідає Віра Сірик.

— Може, на нього протокол скласти? — питає дільничний.

— Тільки не штрафуй. То ж усе на мою пенсію. Миколайович, навідуйся до нас, щоб не напивався до безтямки, — просить жінка.

Віра Сірик йде до хати. Дільничний озирається.

— Червоний диплом у хлопця, робота була. А горілка звела. Зараз багато спиваються. Скількох довелося спасати, додому відвозити. Умовляю кодуватися.

Повертаємо на сусідню вулицю. На узбіччі впав Олег Дудченко. Дублянка вимазана снігом і багном. Ширінка розстебнута. Його підводить Михайло Василенко в чорній куртці. Під лівим оком синець. У руках тримає хліб-"кирпичик" і цигарку з фільтром.

— Скільки днів п'єте? — запитує.

— Чотири, — відповідає затинаючись.

— Бігом по домам, щоб не бачив. Завтра жду вранці в отдєлі, — каже до чоловіків. — Скільки працюю дільничним, усе п'ють. Замучили вже.

Їдемо на вул. Руднєва до раніше судимого 48-річного Миколи Біланка. Зустрічає на порозі.

— Миколайовичу, у мене радість є — із братом помирився, — каже. — Обіцяє помогти з роботою. Я і сам би давно устроївся, так паспорта немає. Я б на трактор пішов.

— Який трактор, Коля, як ти в нарколога на обліку? — махає рукою дільничний.

— Від п'янства мене не лікували, — говорить Микола Біленко.

Дільничий зсуває картуз на лоб:

— Це наше упущеніє.

Зараз ви читаєте новину «"Важко, як на злочині запідозриш знайомого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі