четвер, 10 квітня 2008 19:09

Валерій Копил став чемпіоном із розв"язання шахових задач

Автор: фото: Наталка Вiсич
  Полтавець Валерій Копил — шестиразовий чемпіон-шахіст України
Полтавець Валерій Копил — шестиразовий чемпіон-шахіст України

Наприкінці березня полтавський підприємець 50-річний Валерій Копил посів перше місце у відкритому турнірі чемпіонату України з розв"язування шахових задач і композицій. Одразу полетів до Туреччини на чемпіонат Європи на чолі збірної України. Додому повернувся 4 квітня.

— Професійно шахами не займався. Це моє хобі, — розповідає Валерій. — Розпочинав із задач, які публікувала місцева газета. Вже в першому конкурсі зайняв друге місце.

Копил шість разів ставав чемпіоном України. Виборов срібло на чемпіонаті світу в Санкт-Петербурзі. Має ранг міжнародного майстра. У світі 52 спортсмени такого рівня.

Народився Валерій у селі Рождєствєнка Приморського краю Росії.

— Мої баба і дід поїхала туди за сталінською програмою освоєння просторів Далекого Сходу і Сибіру, — пригадує Валерій Володимирович. — Коли закінчився контракт, батьків потягло у рідні місця. Переїхали 1969-го до рідного села моєї мами Більська на Котелевщині.

Копил закінчив Полтавський електротехнічний технікум.

— Після армії працював на заводі "Електромотор". Із токаря став заступником начальника цеху. А 1991 року разом із компаньйонами заснували своє підприємство "Надія". Нині воно є одним із дистриб"юторів заводу "Оболонь", — розказує шахіст.

Валерій Копил одночасно й президент, і спонсор обласної федерації шахів. Купив комп"ютер для шахового класу. Разом із дружиною Мариною виховує двох дітей — Ірину й Петра.

— Вони мені допомагають тим, що не заважають, — усміхається.

У Туреччині збірна України посіла четверте місце. Це найкращий результат за історію її участі в змаганнях.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Копил став чемпіоном із розв"язання шахових задач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі