понеділок, 11 серпня 2008 16:14

Валерій Асадчев здав 300 мілілітрів крові

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Перед здачею крові губернатор Полтавщини Валерій Асадчев з’їв шматок білого хліба та випив гарячий чай. Натщесерце кров здавати небажано. Сніданок потрібен для підтримки організму
Перед здачею крові губернатор Полтавщини Валерій Асадчев з’їв шматок білого хліба та випив гарячий чай. Натщесерце кров здавати небажано. Сніданок потрібен для підтримки організму

8 серпня в Полтавській облдержадміністрації службовці міста безкоштовно здавали по 300 мл крові. Ідею провести акцію подав губернатор Полтавщини 55-річний Валерій Асадчев після того, як на одному із засідань йому розповіли про брак донорської крові.

— Я згадав студентську молодість. Подумав, чому б не відновити традицію, — каже Асадчев.

Губернатор почав здавати кров, коли навчався в Київському політехнічному інституті.

— Тоді за це давали сніданок і томатний сік, — згадує. — Мені це не дуже було треба, бо був місцевий. Але всі здавали — і я здавав. Востаннє був донором 20 років тому, коли дружина народжувала.

У зал чергою заходять державні службовці різних установ міста.

Губернатор підходить до першого столика. Лаборант обласної станції переливання крові Надія Золотайко бере в нього із пальця кров. Через 2 хв. визначає групу:

— У вас перша позитивна.

— А! Думав, у мене якась дефіцитна, — жартує Асадчев.

Далі він іде до терапевта. Йому вимірюють тиск і пульс. Тиск трохи підвищений. Лікар питає, чим снідав сьогодні та чи не було останнім часом втрати ваги.

— Пив чай та їв виноград, — відповідає голова адміністрації. — А за останній рік свідомо схуднув на 16 кілограмів. Але це була зайва вага, не моя.

Терапевт відповідає, що такого сніданку недостатньо й втрата ваги теж недобре. Але допуск Асадчеву виписує. Після цього він п"є гарячий чай зі шматком білого хліба. Йде в сусідню кімнату, там йому на ноги одягають стерильні бахіли. Лягає на кушетку. Медсестра під"єднує систему для забору крові. За 5 хв. у губернатора беруть 300 мл крові.

Заступник головного лікаря обласної санстанції Наталія Горбенко, 50 років, здає кров із І курсу інституту:

— Цього року вже тричі здавала. У мене рідкісна група — четверта негативна. До мене часто звертаються із проханням здати кров. Організм до цього вже звик.

Після забору крові жінка почувається нормально. Каже, сонливість з"являється на другий день. Для відновлення крові жодних продуктів спеціально не вживає.

Донорам, які здають кров безоплатно, дають чай із хлібом і 10 грн на харчування. Платних донорів приходить до 5 людей на день. Раніше було до 50. Вони отримують із розрахунку 160 грн за 1 л. За раз людина може здати до 450 мл крові.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Асадчев здав 300 мілілітрів крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі