Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 18:26

Валерій Асадчев у купленій квартирі житиме без прописки

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
 

Губернатор Полтавщини Валерій Асадчев, 54 роки, цього літа купив у центрі Полтави двокімнатну "хрущовку". До цього винаймав її за 250 доларів на місяць. Асадчев народився в Києві. Там його родина має квартиру, яку здають в оренду. У Полтаві живе та працює з 2006-го без прописки.

— Із дружиною Валентиною зареєстровані в Києві, — розповідає Валерій Михайлович. — У купленій квартирі не прописуватимуся. Оформлю власність. Мене київська прописка влаштовує.

Із 2004-го прописку замінили реєстрацією за місцем проживання. Якщо людина живе та працює в одному місті, а зареєстрована в іншому — вона не може вільно оформити документи, влаштуватися на роботу, проголосувати, скористатися меддопомогою, поставити на облік автомобіль.

— Взагалі по мені про ситуацію з пропискою судити складно. Все-таки голова облдержадміністрації є голова облдержадміністрації. У простої людини, може, справді виникають незручності із пропискою, — припускає Асадчев. — Ось у мене закінчився закордонний паспорт. Не було місця, щоб штампи ставити. Звернувся в Полтаву, а вони послали переоформляти в Київ, де прописаний. Прийшлося на день вириватися, домовлятися. Стояв у черзі. Не зробили скидки, що я голова облдержадміністрації. Автомобіль також ставив на облік у Києві.

До 2004 року, за законом, людина повинна була жити там, де прописана. Нині можна самостійно вибирати місце проживання. Але слід обов"язково бути зареєстрованим на території України.

— Якщо ви зареєстровані в Лубнах, а працюєте в Полтаві, не потрібно зніматися з реєстрації, — пояснює 50-річна Наталія Павліна з обласного відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. — При наймі житла слід правильно укласти з власником договір оренди. Тоді вас не виженуть раніше строку, зможете пояснити, на яких підставах там проживаєте.

Прописувати квартиронаймача власник не зобов"язаний.

— Реєстрація дає право людині жити у квартирі, але вона не може претендувати на неї, — зауважує Павліна. — Без згоди через суд можна виписати особу, якщо вона довго не живе в помешканні. Не мають права на власний розсуд виписати тих, хто служить в армії, виїхав на навчання, за направленням на роботу. Тривале проживання у квартирі не є підставою для реєстрації.

Якщо людина понад 10 діб ніде не зареєстрована — їй загрожує штраф від 17 до 51 грн. Іноземці можуть жити без реєстрації на території України три місяці.

— Вимагати реєстрацію окремі державні установи мають законне право, — говорить Наталія Павліна. — Це створює незручності. Роботодавець може відмовити людині, яка ніде не прописана. В інших випадках це протизаконно.

За оголошенням у газетах люди шукають, хто може зареєструвати в Полтаві за гроші. Прописка у приватному секторі коштує від $300, у квартирі — понад $500. Можна за реєстрацію розрахуватися оплатою комунпослуг.

Телефоную чоловікові, якому потрібна прописка.

— Прописку шукаю з 2000 року, — розповідає він. — Проблеми вознікають, коли касаєтся юридичних питань — у банках, по роботі вимагають прописку. Раніше був прописаний у Полтаві. Пішов у армію. Сім"я велика, а жилплощадь маленька — мене й виписали.

Запитую, скільки заплатить, якщо пропишу його в 2-кімнатній квартирі.

— Буду компослуги оплачувати, — каже чоловік. — Якщо квартира приватизована, боятися нічого. Випишете, коли захочете.

У поліклініці N4 Полтави звертаюсь до реєстратури. Кажу, потрібна консультація лікаря. Одразу повідомляю, що не місцева.

— Гроші маєш, дєвонька? — виглядає з віконця реєстратури працівниця лікарні.

Запитую скільки.

— 20 гривень за прийом.

Жінка хапає мене за руку. Піднімаємося на другий поверх. Без черги веде на прийом до лікаря.

Офіційно медичну допомогу мають надавати безкоштовно. Для її одержання потрібно показати документи, що посвідчують особу.

Замуж тобі нада, дорогенька. Ото й буде прописка

20-річного лубенця Романа Ващука в Полтаві не взяли на роботу до магазину мобільних телефонів.

— Сказали, що я буду матеріально обязаний, — ділиться хлопець. — Без полтавської прописки не знатимуть, де мене потім із товаром шукати.

Йду до житлово-експлуатаційної дільниці N1 у Полтаві по вул. Новобазарній. Кажу паспортистці, що приїхала здалеку. Запитую, як можна отримати полтавську реєстрацію.

— Женщіна, ви що? — округлює та очі. — Треба, щоб власник квартири вас прописав. Але це нереально, — відмахується.

Цікавлюся, чи правильно буде, якщо той, у кого орендую квартиру, мене пропише.

— Чого це він має вас прописувать? — нервується жінка. — Щоб за вас ще комунальні услуги платить. Врятлі такого дурного знайдете.

Під кабінетом літня жінка змірює мене поглядом:

— Замуж тобі нада, дорогенька. Ото й буде прописка.

У магазинах побутової техніки  кредит без полтавської реєстрації надають. Кажуть, їх представництва є в різних областях. Кредит можна сплачувати за місцем фактичного проживання.

Аби отримати кредит на житло людині, яка не має полтавської реєстрації, потрібен поручитель. Бажано, щоб він мав прописку в місті, в котрому оформляється кредит та був платоспроможним. У банках кажуть, добре, якщо в якості поручителя виступає близький родич.

При оформленні кредиту на автомобіль, автівка одночасно є заставою по кредиту. Її відразу реєструють на позичальника. Якщо особа має полтавську прописку — працівники автосалону відразу ставлять на облік автівку в ДАІ. Реєстрація в інших областях також можлива. Але на це потрібно більше часу. Автосалон може відмовити надати кредит у Полтаві, прописаним у регіонах, де немає його представництв.



Миколу Бабкова без прописки не беруть до будинку для людей похилого віку

63-річний полтавець Микола Бабков жебракує в підземному переході в центрі Полтави. Півроку тому його виписала з будинку рідна сестра.

— Їздив у Москву на шабашку. Повернувся, а в моїй хаті на вулиці Промисловій у районі м"ясокомбінату живуть чужі люди, — скаржиться чоловік. — Пішов до сестри, а вона каже — нічого було їздити. Узяла мене та й виписала. У дорозі в мене вкрали паспорт із грошима. У міліції порадили подавати на сестру в суд. Не хочу. Бог їй суддя.

Чоловік без документів не отримує пенсії. Ночує під кущами, у переході. Хоче влаштуватися до будинку для людей похилого віку. Без документів його не беруть.

В обласному управлінні праці та соцзахисту населення пояснили, щоб безпритульному поселитися в будинок для людей похилого віку, потрібно звернутися до відділу соцзабезпечення за місцем колишнього проживання. Там видадуть довідку про безпритульність. Із нею потрібно йти до міліції. Правоохоронці зафіксують втрату паспорта. Папери надішлють до паспортного столу. Коли матимете паспорт, слід знову звернутися до управління соцзахисту. Звідти направлять до будинку для людей похилого віку.

Що потрібно для реєстрації за місцем проживання

— Подати письмову заяву до ЖЕД. Діти віком від 15 до 18 років подають заяву особисто.
— Паспорт. Для дітей до 16 років — свідоцтво про народження.
— Квитанцію про сплату державного мита чи документ про звільнення від його сплати.
— Два примірника талона зняття з попередньої реєстрації.
— Заборонено вимагати для реєстрації інші документи.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Асадчев у купленій квартирі житиме без прописки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути