четвер, 21 серпня 2008 20:25

Вагітні не дали закрити пологове відділення

Автор: фото: Олександр МАКСИМЕНКО
  Вагітні 15 серпня пікетують Кременчуцьку міськраду. Вони проти закриття пологового відділення міської лікарні №2
Вагітні 15 серпня пікетують Кременчуцьку міськраду. Вони проти закриття пологового відділення міської лікарні №2

Уранці 15 серпня під Кременчуцькою міськрадою жінки виступали проти закриття пологового відділення міської лікарні N2. На мітинг прийшли майже 100 вагітних та матерів із дітьми, які живуть у Крюківському районі міста.

Двоє вагітних у перших рядах тримають плакат — "Не дадим закрыть роддом, мы детей рожали в нем". Поряд розгортають плакати "Жінок позбавляють права вибору!", "Медикам роботу, женщинам выбор".

— Мера! — кричать вагітні з натовпу.

— Я категорично проти, щоб закрили відділення, — витирає чоло серветкою 31-річна Оксана. Прізвища просить не вказувати. — Відділення закриють, а як вагітним через міст добиратися. Три дні тому була пробка. А якби кому треба було родить.

Крюківське пологове відділення розташоване на правобережжі Кременчука. Із лівобережжям з"єднує міст через Дніпро. Жінки з лівобережної частини народжували в центральному пологовому будинку. Жителі Крюківського району — у пологовому відділенні міськлікарні N2.

— Уперше народжувала в центральному пологовому, — продовжує Оксана. — Не сподобалося ставлення лікарів. У крюківському відділенні лежала на збереженні, то була довольна. Лікарі хороші. Їм би тільки апаратури та грошенят підкинути.

Вимоги вагітні виклали письмово. У Крюківському районі збирали підписи проти закриття пологового відділення. Підписні листи для інших вагітних залишали у дитячих відділах магазинів. Вказували адресу та телефон навпроти кожного підпису, щоб вони були правдивими.

— Я тут родилася, син, чоловік, племінниця. Ще збираюся народжувати. Уже з лікарями познайомилася. Ми руками й ногами за відділення, — каже Ольга Москаленко, 25 років.

За годину до жінок виходить заступник мера Володимир Онищенко:

— Відділення ніхто не закриватиме. Такого документа немає. Матеріальна база застаріла. Щоб її оновити, потрібні кошти.

Останній місяць у відділення не шпиталізували породілей. Після мітингу заборону скасували.

— Не йде мова про закриття, — говорить лікар пологового відділення міської лікарні N2 Віктор Севастян, 45 років. — Не раціонально тримати  відділення на 25 ліжок, якщо воно заповнене трохи більше половини.

Севастян зазначає, під час травневої перевірки виявили лише недоліки в документації. Матеріальна база застаріла, бо кошти переправляли на центральний пологовий будинок.

Під час останньої перевірки, яка була місяць тому, обласне управління охорони здоров"я направило лист міському голові, щоб вивчити доцільність існування відділення. Питання про закриття не було. Але це породило чутки. Тому жінки вийшли на мітинг.

Після пікету відділення вирішили не закривати. До нього переведуть кількох лікарів із центрального пологового, щоб покращити медобслуговування.

Пологове відділення міської лікарні N2 працює 48 років. За перше півріччя 2008-го в ньому народилися 300 немовлят.

Зараз ви читаєте новину «Вагітні не дали закрити пологове відділення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі