четвер, 15 травня 2008 19:45

Вадим Штефан обробляє людям землю мотоблоком

30-річний Вадим Штефан із села Зінці Полтавського району обробляє на замовлення землю мотоблоком. За цю весну він підготував до посадки близько 50 людських городів та газонів.

Штефан має вищу освіту. За фахом — економіст.

— Я шість років мотався, як білка в колесі. Бігав викладати економіку до Полтавського кооперативного університету та філіалу Європейського, — розповідає чоловік. — У них разом отримував до півтори тисячі гривень.

Два роки тому Вадим продав свою квартиру в обласному центрі. За 15 тис. грн придбав будинок у Зінцях із земельною ділянкою 15 соток.

— Біля будинку був великий смітник. Туди зносили непотріб із усього села. За ним навіть ліс та ставок сховалися, — згадує чоловік. — Ми з дружиною та сільським головою спершу те звалище розгребли. А тоді кинулися наводити порядок у своєму дворі. Не могли знайти спеціаліста, який би підготував нам землю для газону та саду.

Тоді Штефан придбав мотокультиватор "Нива" за 5 тис. грн. Ним обробив свою ділянку. Там посіяв траву та посадив 100 дерев — яблуні, сливи, туї, смереки.

— А сусіди бачать, що гарцюю по землі зі своєю машинкою. Давай просити її у мене в оренду. Та я не кожному міг довірити такий пристрій. Дав у газету оголошення й почав сам найматися до людей, — продовжує. Його дружина 29-річна Анжеліка — ландшафтний дизайнер. Вона закінчила спеціальні курси при Київському аграрному університеті.

— Мене замовляють тільки багаті та ліниві, — посміхається чоловік. Найбільше він бере за закладання саду та газону. Така робота на сотці землі в залежності від сорту рослин коштує від 100 гривень.

Перед посадкою та посівом землю треба добре розрихлити й видалити бур"яни.

— Потім ми з дружиною визначаємо, які рослини можна посадити на даному ґрунті, — пояснює. — Робимо проект ділянки, засіваємо її травою та квітами. Зараз часто замовляють кам"янисті гірки, як у Карпатах. Викладаємо з каменю та землі горбики й обсаджуємо їх крокусами, лавандами, ірисами.

На замовлення Вадим підстригає газони. За 1 кв. м бере 50 коп. Такий культиватор в залежності від насадок може сапати, підгортати, пиляти дерева, перевозити вантажі до 350 кг. Потужність двигуна мотоблоку — 5,5 к. с. Із його допомогою легко садити та викопувати картоплю. Сотку городу перед посадкою чоловік обробляє за 20 грн.

— Мотоблок утричі якісніше готує ґрунт до посадки. Він одночасно оре й культивує землю, перекопує її на потрібну глибину, — каже чоловік. — Трактор із плугом перериває землю на півметра, зариваючи найродючіші поверхневі шари. Після оранки ж землю ще й культивувати треба.

На обробку 5 соток городу Штефан витрачає 4 години.

— Пристрій важить сто кілограм. Отак потягаю по землі, приходжу додому і падаю від утоми. Найбільше мучить поперек, — скаржиться Вадим. — Хочу помічника найняти. А то замовлень багато. Із усіма не встигаю впоратися.

З початку весни він заробив до 10 тис. грн.

— Половину грошей витрачаю на саджанці та насіння рослин.

Зараз ви читаєте новину «Вадим Штефан обробляє людям землю мотоблоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі