четвер, 04 вересня 2008 18:37

В оселедцеві знайшли глисти

У санітарно-епідеміологічну станцію Комсомольська звернулася місцева жителька Світлана Несторенко. У магазині "АТБ" вона купила оселедця у вакуумній упаковці.

— Риба була не прострочена. Коли я почала її обробляти, на ікрі й на кишках побачила глисти, — розповідає. — У санстанції мені порадили викинути кишки й ікру. Рибу промити — і можна їсти. А якщо й у м"ясі є глисти, то тоді її викинути.

За вказівкою санстанції гроші в магазині жінці повернули. На полицях лежало ще кілька оселедців.

— Риба була незіпсованою. Але вона дійсно уражена гельмінтами анізакід, — пояснює головний лікар Комсомольської СЕС Володимир Волик. — Якщо ви знайшли в рибі два-три глисти, нічого страшного. Вони можуть паразитувати в кишечнику, ікрі, м"язах риби.

Якщо в кишківнику риби знаходять до 10 глистів і до трьох у м"язах, ветеринарна служба направляє її на переробку — на консерви, соління чи корм худобі.

— Зовні ураження глистами не видно — вона не завонялася, не розклалася. Тому ми не маємо права її забракувати, — каже Волик. — У "АТБ" риба якісна. Я особисто ходив до магазину й перевіряв документи.

При купівлі будь-якої риби, її потрібно проварити або прожарити. Усі личинки глистів гинуть при температурі +100°С та при –25°С. Можна засипати рибу сухою сіллю — паразити загинуть протягом доби.

Живі личинки анізакід, потрапляючи до травного тракту людини, можуть викликати тяжкі захворювання.

Зараз ви читаєте новину «В оселедцеві знайшли глисти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі