четвер, 24 лютого 2011 18:40

В автобусі побили кондуктора

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Усе дорожає, люди ходять злі, як собаки, — розказує полтавка Людмила, прізвища не називає. На вигляд років 50. На зупинці "Критий ринок" чекає автобуса. — Пару днів тому мужики побили кондукторшу і викинули із салону. Вона причепилася до них, щоби посвідчення показали. А ті вперлися. Кажуть, хіба не видно, ми пенсіонери. Лаяли за подорожчання на чому світ стоїть. А на зупинці випхали її з автобуса. Водітєль не догледів, закрив собі двері та й поїхав".

Від 5 лютого у місті вартість проїзду в автобусах і маршрутках зросла до 2 грн. Того ж дня пасажири побили вагітну кондукторку, бо не хотіли платити за проїзд за новими розцінками.

— Жінка на шостому місяці вагітності, живіт добре видно. На неї як напали — обзивали всяко, ніби вона ціни підвищила, — говорить сусідка потерпілої, не називається. — Бідолашна рознєрвнічалася, прямо з рейсу зняли її та відвезли в лікарню. Досі лежить на збереженні.

Тиждень тому міський голова поновив перевезення пільговиків двома автобусами, що їздять кільцем. Оприлюднили графік їх руху. Пенсіонери нарікають на незручності, сваряться з кондукторами.

— Це якесь іздіватєльство. Ми завжди їздили "кільцевими" безплатно, — каже пенсіонерка з Полтави Галина Чужбенко. — Тепер стій на морозі, жди тролейбуса або тих автобусів. Путаєшся, яким можна їхати. Зайшла в один автобус. Кондукторша кричить: або платіть, або виходьте. Автобус із місця не зрушив, доки не вийшли пенсіонери. Молодьож сміється. Стидно зробилося.

Два тижні тому в райцентрі Машівка місцевий побив контролера Олександра Ляшенка з "Обленерго".

— Від цього абонента діставалося нам не раз. Більшість контролерів дівчата. Ідуть лічильник дивитися, він виматюкає і з двору виганяє. Газовикам дає стусанів, — розповідає 69-річний Микола Андрусенко, начальник Машівської філії "Обленерго". — Сашко працює контролером кілька тижнів. Зайшов у двір, попросив хазяїна винести йому абонентну книжку. Повернувся до лічильника, що висить на фасаді хати. Тут господар його за плече хап і по голові тричі трісь. Кулаки, мов кувалди.

Чотири дні Олександр Ляшенко лікував забій у районній лікарні. У міліції відмовили порушити кримінальну справу, бо немає свідків цих подій. Контролери відмовляються ходити хатами поодинці.

На вул. Латишева у Полтаві працівник комунального автотранспортного підприємства на очах у людей убив бездомних собаку з цуценятами. Свідки події не скаржилися чиновникам. На місці побили комунальника. Той на лікарняному.

"Не провокуйте. Краще поспівчувайте людям"

— Підвищення цін провокує хвилю негативних емоцій, — каже полтавський психотерапевт Анна Кулик. — Люди розуміють, що мусять платити більше, в чомусь себе обмежувати. Стають агресивними. Тому і виникають словесні перепалки. Б'ються, бо не почуті владою, зневірилися у керівниках, не можуть вплинути на ситуацію. Чиновники, у свою чергу, добре затямили — важливо перечекати хвилю невдоволення, пояснити, чому підвищують ціни. За кілька тижнів люди змиряться.

Найчастіше від агресії потерпають кондуктори, контролери, продавці, люди, які беруть гроші. Їх підсвідомо сприймають вороже.

— Якщо на вас кричать, не сприймайте образи на власний рахунок, — радить психотерапевт представникам таких професій. — Подумки проказуйте: "Це не про мене, а про тих, хто прийняв цей закон". Не провокуйте. Краще поспівчувайте людям.

Зараз ви читаєте новину «В автобусі побили кондуктора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі