вівторок, 12 серпня 2008 18:10

Юрій Маліков поправив здоров"я олією "Диканька"

"Мій Юра з дитинства швидко стомлюється. Було, тільки десь пограє з друзями у футбол, приходить додому ніякий. Після шкільних занять завжди млявий і сонний. Погано запам"ятовував матеріали уроків", — розповідає мати 15-річного Юрія Малікова Ганна, 45 років, із Полтави.

Лікарі пояснювали Маліковим, що в сина через нестачу йоду в організмі проблеми зі щитовидною залозою.

— Радили давати йому морепродукти — рибу, креветки, кальмари. А він їх не любить. Поки менший був, мало не насильно його годували. Потроху привчили до гречаної та пшеничної каші — у них теж є йод. Але одними кашами не прохарчуєшся, — продовжує Малікова. — Подруга підказала спробувати йодовану олію "Диканька". Я побачила її у продуктовому супермаркеті й вирішила спробувати — почала на ній смажити, тушкувати, додавати в салати. Смачна, ні запаху, ні присмаку йоду не відчували. Після того постійно почала купувати. За кілька місяців і незчулися, як син змінився — став жвавішим і бадьорішим. Нині купую лише йодовану "Диканьку".

Рафінована й нерафінована йодована олія торговельної марки "Диканька" у продажу з"явилася два роки тому. При cередньостатистичній нормі вживання олії на добу — 40 г — у йодованій "Диканьці" — 30 мкг йоду, що становить 20% від мінімальної добової потреби цього мікроелементу в організмі людини, згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров"я.

— Соняшникова нерафінована "Диканька" — це олія першого віджиму, яку виробляють із використанням новітньої технології. Вона є натуральним продуктом і в процесі виробництва не піддається фізико-хімічним впливам, — пояснює директор з якості товариства "УкрОлія" Світлана Базилєва. — Добірне соняшникове насіння піддається короткочасній обробці — його нагрівають 30 секунд. Такий метод дозволяє одержувати олію, яка, крім високих смакових властивостей, має значну харчову й біологічну цінність, оскільки технологічний процес забезпечує максимальне збереження корисних речовин. Відсутність сильного аромату вказує на відсутність продуктів термічного окислювання й розкладу, які утворюються при традиційній технології.

Олія "Диканька" допомагає вирішити проблеми йододефіциту

— Від нестачі йоду в організмі людини ми фіксуємо синдром втоми, більший відсоток передчасних пологів, зниження інтелектуальних здібностей, проблеми в роботі серцево-судинної системи, — каже заступник начальника управління охорони здоров"я облдержадміністрації Володимир Мохначов. — Тому олія "Диканька" допомагає вирішити проблеми йододефіциту.

— Йод в організмі необхідний для нормального розвитку головного мозку. Нині в області 30 відсотків дітей із високим рівнем порушення розумового розвитку, 55 відсотків — із середнім і 15 — із нормальним. Із 1986-го по 2003 рік у полтавців майже у 10 разів збільшилася кількість захворювань на простий зоб, почастішали випадки раку щитовидної залози, — наводить результати досліджень професор Української медичної стоматологічної академії Людмила Бобирьова.

— Насиченість чорноземів йодом мінімальна. Крім того, вони забруднені отрутохімікатами. А наша вода хлорується і має надмірну кількість фтору — вона збіднена на йод. Тому треба штучно збагачувати ним їжу, — радить кандидат медичних наук з обласної санітарно-епідеміологічної станції Микола Ковган.

Йод в олії торгової марки "Диканька" перебуває в органічно зв"язаному стані, тому легко засвоюється організмом людини будь-якого віку.

— Вона не має протипоказань, і тут неможливе передозування. Тому це найоптимальніший варіант збагачення раціону йодом, — переконаний Володимир Паньків, доктор медичних наук, професор Буковинського державного медичного університету. — А до інших розрекламованих продуктів із йодом треба ставитися обережно, бо яка користь може бути від йодованої горілки?

Зараз ви читаєте новину «Юрій Маліков поправив здоров"я олією "Диканька"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі