четвер, 22 травня 2008 20:58

Юрій Кращенко переміг на олімпіаді з хімії

 

Студент Полтавського педуніверситету Юрій Кращенко здобув перше місце на Всеукраїнській олімпіаді з хімії, яка відбулася в Полтаві.

— Вона проходила у два етапи, — розповідає Юрій. — Перший був тестовий. Наступного дня розв"язували вісім задач. Вони були складні. Але процес розв"язку приносить задоволення.

Брати участь в олімпіаді Кращенку було непросто.

— Я — голова студентської ради університету, перший заступник студентського мера міста, — продовжує. — Маю багато громадської роботи, тому було важко. Але цікаво.

Юрій Кращенко цікавиться хімією з 7 класу. Удома в нього була саморобна хімічна лабораторія, де він проводив досліди.

— Траплялися іноді й невеликі ексцеси, — усміхається. — Одного разу досліджував сублімації йоду — перехід кристалічної речовини у газоподібний стан, минуючи рідкий. Стіни у квартирі були коричневого кольору. Мама підняла бунт. Але йод, коли усотується в поверхню, має властивість перевипаровуватися. За два дні стіни були чисті. Небезпечних дослідів не робив.

Юрій чотири роки викладає в обласній хімічній школі. Його учні — переможці олімпіад із хімії.

За перше місце отримав наручний іменний годинник і грошову премію від спілки науково-технічних працівників "Прометей".

— Премія пішла на наукову діяльність. Публікація однієї статті для наукової конференції коштує 80 гривень. Годинник лежить удома.

Розказує ще про одне хобі:

— Люблю подорожувати залізничним транспортом, на байдарках.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Кращенко переміг на олімпіаді з хімії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі