Ексклюзиви
понеділок, 24 березня 2008 17:19

Юнак виніс із цвинтаря 400 кілограмів металу

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Жителька Яресьок Шишацького району Валентина Власенко на могилі дідуся. Із хреста знято кільця з нержавіючої сталі, вінки розкидані. Позаду її односельчанка Марія Томаненко. На могилі її тітки зламаний хрест
Жителька Яресьок Шишацького району Валентина Власенко на могилі дідуся. Із хреста знято кільця з нержавіючої сталі, вінки розкидані. Позаду її односельчанка Марія Томаненко. На могилі її тітки зламаний хрест

У березні на Полтавщині порушили ряд кримінальних справ за наругу над могилами. 400 кг чавунних огорож і надгробних табличок виніс із цвинтаря 17-річний житель Хорола. 21 могилу пошкодили на кладовищі села Яреськи Шишацького району, сім — у райцентрі Семенівка і 13 — у селі Веселий Поділ Семенівського району.

— Я здав трохи більше 400 кілограмів металу. Частину грошей витратив на власні потреби, інше програв у гральних автоматах, — розповів 17-річний школяр із Хорола.

У 15 років хлопець знімав із надгробків алюмінієві таблички. Тоді суд призначив йому умовне покарання. Цього разу вийняв чавунні стовпчики та огорожі. Грабував віддалені могили, що не видно зі входу. На цвинтар їздив на велосипеді, потім усе розбирав на малі частини і здавав у пункті прийому брухту.

Після кількох перших звернень від жителів дільничні інспектори Яресьок Шишацького району виявили 21 понівечену могилу. Через сільську раду знайшли родичів похованих людей.

На старому цвинтарі в Яреськах стоять схожі хрести. Вони зварені з нержавіючих трубок, на кінцях прикрашені кільцями різного розміру. На деяких кілець не вистачає, зламані поперечні перетинки. Місцями розкидані вінки, а на могилі залишився лише стовпець.

— Я навідалася на могилку дідуся в началі березня, щоб подивитися, чи можна вже прибирати. Поховали його 1986 року, — розповідає 58-річна Валентина Власенко. — Побачила могилку — вжахнулася. Це ж не по-людськи, людина великий гріх на душу взяла.

Фотографію з могилки жінка зняла. Ставитиме новий хрест.

— Минулого року тут чоловікову тітку поховали, — каже Марія Томаненко, 53 роки. — Ми ухажували за могилкою. Навідувалися часто, як із городу йшли.  А зараз хрестик понівечений. Кольця з нєржавєйки позривано і розламано.

59-річний Володимир Сахаров помітив пошкодження на могилці матері після 8 березня. Її поховали 1986 року.

— Після празника прийшов маму провідати і побачив отаке, — чоловік зітхає і показує на металеву трубку замість хреста. — Розірвати б за таке.

Оздоблення з хрестів знімав місцевий житель Олександр, 25 років. Він був судимий за квартирні крадіжки.

— Ніде не роблю, не маю постійного прибутку, — зізнається чоловік. — Збирав метал по мусорниках. Потім пішов на кладовище.

Із хрестів із нержавіючої сталі руками відривав кільця та поперечні перетинки. Ходив на цвинтар удень.

— Уночі страшно, бо після півночі з могил виходять мерці, — хитає головою. — Сни погані тепер щодня бачу. Сусіди проклинають.

Про розкрадання цвинтарів у Яреськах дільничні дізналися під час операції "Візит". Значну частину металу Олександр здати не встиг, міліціонери знайшли брухт на подвір"ї. Чоловік в усьому зізнався. За наругу над могилами Олександрові загрожує штраф до 1,7 тис. грн  або позбавлення волі.

— Ми його запідозрили, бо із десяти років залазив у кватирки й обікрав велику кількість квартир, — розповідає про злочинця начальник Шишацького райвідділу міліції Віктор Самсоненко. — Жаль, що люди не звертаються до міліції одразу. Якби не правоохоронці, ми і не розкрили б цього злочину. Дільничним довелося обійти кожну могилку, а потім шукати потерпілих.

Зараз ви читаєте новину «Юнак виніс із цвинтаря 400 кілограмів металу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути