четвер, 14 лютого 2008 19:09

Юлі Крамаренко терміново потрібен інсулін

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Кухарі Решетилівської початкової школи Надія Даценко (зліва) і Тетяна Зубенко показують запас свіжої риби для харчування учнів на тиждень. Кажуть, продукти, що купляли за державні гроші, закінчилися. Тож дітей з 11 лютого почали годувати платно
Кухарі Решетилівської початкової школи Надія Даценко (зліва) і Тетяна Зубенко показують запас свіжої риби для харчування учнів на тиждень. Кажуть, продукти, що купляли за державні гроші, закінчилися. Тож дітей з 11 лютого почали годувати платно

"Якщо протягом двох місяців не пройдуть тендери, лікарня не зможе надавати медико-санітарну допомогу населенню, — каже головлікар Решетилівської центральної районної лікарні Олександр Федько. — "Швидка" не виїде, а медикаментів не буде".

На закупівлю лікарня щороку має укладати тендерні угоди. План закупівель і кошторис на цей рік затвердили, чекають початку торгів. Згідно з законом, на них потрібно залучити не менше трьох учасників, що занесені до єдиного державного каталогу та заплатили фіксовану суму — 15 тис. грн. Більшості місцевих підприємців це не вигідно.

У січні в 10-річної Юлії Крамаренко з селища Решетилівка діагностували цукровий діабет. У районі хворі отримують інсулін безкоштовно. Та докупити препарати лікарня не може.

— Щоб придбати ліки дівчинці, потрібно вносити зміни до річного плану. На це піде 45 днів. А препарат дитині потрібен зараз, — говорить Федько.

Юлії щомісяця потрібна пляшечка інсуліну "Левемір" і дві "Новорапід". В аптеці вони коштують 511 і 360 грн. Мама дівчинки Таміла Крамаренко, 36 років, не працює, сама виховує двох дітей. Купити ліки не в змозі. Її старший  син Іван також хворий на діабет.

— Договори укладаємо тільки по тих людях, які вже лікуються. Юлю тимчасово забезпечили інсуліном. Але в подальшому для його закупівлі лікарня повинна пройти довготривалу операцію, — додає заступник головного лікаря Валентина Маслюк.

При лікарні створений тендерний комітет із п"яти осіб. За їхнє навчання цьогоріч сплатили 7,5 тис. грн. На ці гроші лікарня  придбала б апарат ехоцефалограф.

Право на безкоштовні ліки мають 12 тис. жителів району.

— Усіх забезпечити не можемо. Важко передбачити, яка категорія людей звернеться й що їм потрібне. Часто хворим після аварії потрібне знеболювальне й інші життєво важливі препарати. А закон про державні закупівлі не передбачає терміновості закупівлі.

Торік Жовтнева та Шевченківська сільради Решетилівського району не змогли закупити автотранспорт для амбулаторій. Гроші на закупівлю були, а от на створення тендерних комітетів — ні.

До кінця лютого в усіх 30 школах Решетилівського району припинять безкоштовне харчування дітей і підвезення їх до школи. Підприємці не погоджуються на тендери.

У Решетилівській початковій школі раніше безкоштовно харчували 254 учнів 1-4 класів. Із 11 лютого за це потрібно платити. Нині батьків попередили, аби давали дітям гроші чи бутерброди.

Половині дітей батьки не дали ні грошей, ні  їжі

— У понеділок половині дітей батьки не дали ні грошей, ні їжі. Деякі з них удома не снідали, — каже заступник директора Алла Костогриз, 35 років. — Частина тих діток приїхала з сусідніх сіл. Виходить, що до третьої години дитина нічого не їла. Ще в нас у школі є двоє сиріт і сім"ї, де нічого їсти.

Підприємець із Решетилівки 39-річна Тетяна Сутула три роки забезпечує школу продуктами.

— Я не піду на тендер. Я ті 15 тисяч і за три роки не зароблю, — зауважує Сутула.

Підприємець нині годуватиме лише тих дітей, чиї батьки оплатять харчування.

Президент України Віктор Ющенко на нараді з головами облдержадміністрацій 7 лютого заявив, що готовий підписати новий закон про держзакупівлі.

— Діючий закон неефективний і породжує систему тіньових відносин, — зазначив Віктор Ющенко.

За скасування закону про тендери виступив губернатор Полтавщини Валерій Асадчев:

— Треба закуповувати продукти не на район, а окремо по закладах. Щоб сума закупівель не перевищувала 20 тисяч, а у випадку з послугами — 50 тисяч гривень. Це дозволяє не проводити тендери. Таким чином до закінчення першого кварталу ми вирішили проблему, й соціальні заклади Полтавщини не зупинятимуться. У будь-якому разі закон про держзакупівлі треба скасовувати.

Зараз ви читаєте новину «Юлі Крамаренко терміново потрібен інсулін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі