пʼятниця, 15 червня 2007 07:09

Учнів Малої міліцейської академії повели на екскурсію в колонію

Автор: фото: з архіву колегіуму №25
  Учні Малої міліцейської академії під час походу до лісу на березі Дніпра варять пшоняну кашу
Учні Малої міліцейської академії під час походу до лісу на березі Дніпра варять пшоняну кашу

Другий тиждень при Кременчуцькому колегіумі N25 працює пришкільний табір — Мала міліцейська академія. Учні 8 і 10 класів із семи міських шкіл у плямистих камуфльованих футболках, спортивних штанях марширують, займаються фізкультурою, ходять на екскурсії та в походи.

Заняття розпочинаються о 8.15. Хлопці та дівчата шикуються в шеренгу. Взводний Костянтин Біндас наказує здати рапорти про особовий склад. Взводний рапортує фізрукові Ядвизі Смороцькій. Вчителька проводить зарядку. Хлопці й дівчата роблять вправи руками, віджимаються від землі, стрибають на одній нозі. За півгодини шикуються в колону по двоє і марширують на сніданок. По дорозі вигукують "Спо-ну-каєм до порядку, по-чинайте день з зарядки".

— Спершу волочили ноги по землі, а тепер як солдати, — радіє Ядвига Смороцька. У Малій академії вихователями працюють переважно жінки — вчительки колегіуму. — За неправильне звернення до старшого чи помилку при вправах караю їх підтягуванням на перекладині чи віджиманням від землі. Восьмикласник Ілля Ширяєв спеціально розводить теревені в строю, щоб показати свою майстерність у віджиманні. Хлопець низенький, худорлявий, а робить по чотири-п"ять підходів.

О 9.00 курсанти снідають варениками з картоплею, шматочком помідора й бутербродами з копченою ковбасою. Запивають какао.

Вихователі Тетяна Вишинська та Євгенія Симоненко заводять дітей до класу з гербом міліції на дверях. Просять під час наступної екскурсії не сміятися, не підморгувати тим, кого побачать там. Група йде в місцеву колонію для неповнолітніх юнаків. Її 70% в"язнів сіли за крадіжку.

Кореспондента "ГПУ" в колонію не пустили — немає дозвільних документів.

Біля колонії учнів зустрічає інструктор. Наказує здати цигарки, запальнички, сірники, мобілки, фотоапарати, годинники. Зняти прикраси з шиї та рук. Дівчатам вхід у колонію загалом заборонений, але курсанткам зробили виключення.

За годину школярі виходять. Між ними чути: "Не думав, що там так страшно".

— Живуть в"язні в кімнатах по 10–12. Усі ліжка заслані, на тумбочках біля них вазони з политими квітами, — розповідає Юлія Мамаєва. — Постільна білизна різна — кожному привозять батьки. Дерев"яні карнизи на вікнах вони робили самі.

Показували учням і один із навчальних класів.

Багато з них не вміють читати

— На дошці висить абетка. Багато з них не вміють читати, — каже Юля Дмитриченко. — На партах жодної подряпини. Усе виблискує чистотою.

У їдальні двоє юнаків пригостили курсантів власноруч випеченим білим хлібом. Дозволили поговорити з двома юнаками. Одного за пограбування умовно засудили на 4 роки. Потім за крадіжку авто посадили на 6,5 року. Іншого ув"язнили за зґвалтування.

— В"язні уроків не пропускають. Їм ніяк прогулювати, — каже учень Ілля Ширяєв. — За день можуть відпочивати дві години. Після уроків працюють автослюсарями й токарями. Ходять в однакових синіх штанях і різних футболках.

Курсантів Малої академії готують до служби в міліції. У колегіумі N25 поглиблено вивчають право і економіку.

— Батьки за 16 днів навчання в Малій академії сплатили по 40 гривень, — говорить заступник директора колегіуму з виховної роботи Тетяна Лобан, 43 роки. — Рештою коштів допомогла міськрада.

Учні табору вже ходили в похід до лісу, відвідали військову частину, Автозаводський райвідділ міліції і суд. Попереду — ознайомлення з роботою кінологів, похід до ізолятора тимчасового утримання, міліцейської лабораторії, показові виступи групи захоплення.

Найдешевший табір коштує 550 гривень за зміну

Цього року в області працюватиме 35 дитячих літніх таборів. 17 із них уже відкриті.
— Найкращі умови в "Орлятку" Котелевського, "Фонтані" Новосанжарського та "Сонячному" Кременчуцького районів, — розповідає заступник начальника обласного управління у справах сім"ї, молоді та спорту Тетяна Совєтова, 43 роки. — У "Супутнику" в Кременчуці є гоночні велосипеди, картинги, вертоліт, тенісний корт, фонтан, навколо якого на постаментах герої казок.
У таборах "Еколог" Зіньківського району та "Ерудит" на базі Кременчуцького педучилища обладнані комп"ютерні класи. А в градизькій "Чайці" в Глобинському районі є басейн і ботанічний сад.
Середня вартість відпочинку в таборах 800–900 грн за зміну. Найдешевший, 550 грн за зміну, — в селі Городище Чорнухинського району. Найдорожчий табір "Сонячний" в селі Омельник Кременчуцького району  коштує 1,3 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Учнів Малої міліцейської академії повели на екскурсію в колонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі