вівторок, 30 жовтня 2007 07:01

Учні макаренківського ліцею забезпечують себе харчами

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  11-класники Євгенія Тригуб із Машівського та Олександр Костенко з Шишацького районів у ліцеї-інтернаті в селі Ковалівка Полтавського району під час уроку трудового навчання рвуть останні яблука
11-класники Євгенія Тригуб із Машівського та Олександр Костенко з Шишацького районів у ліцеї-інтернаті в селі Ковалівка Полтавського району під час уроку трудового навчання рвуть останні яблука

Учні обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сіл імені Макаренка, що в селі Ковалівка Полтавського району, заготовляють овочі та фрукти. Заклад має власні присадибні ділянки та сад.

Неподалік входу на територію закладу рядами ростуть  двометрові вишні-шпонки. Їх посадили діти чотири роки тому на 115-річчя від дня народження Макаренка. Допомагав їм тодішній губернатор Євген Томін.

Поблизу школи на площі майже в гектар є сад із 80 яблунями різних сортів. Цього року під час уроків праці учні старших класів зібрали 2,5 т яблук. Із них вижали 1158 л соку, 20 кг засушили для компотів. Ще в саду ростуть вишні та смородина. З ягід зварили 74,4 кг варення. Його використовують для випічки.

— У нас сік коштує 12 копійок. А восени для учнів яблука в мисках стоять на столах у їдальні, — розповідає директор інтернату Валерій Шульга, 42 роки. — За суп із власних овочів ми беремо 9–11 копійок, а за борщ — 28. Де ще ви бачили такі ціни?

Молодші школярі інтернату на окремо відведених для них ділянках вирощують щавель, петрушку та кріп. Учні середніх класів прополюють столовий буряк та кабачки. Старшокласники доглядають за картоплею, цибулею, морквою, помідорами.

— До шістдесяти відсотків необхідних їдільні овочів заготовляють учні, — хвалиться Шульга. — Працюють і в кінці навчального року під час виробничої практики.

Учні початкових класів харчуються безкоштовно, середніх — платять по 12–14 грн за обід. А батьки старшокласників, які харчуються 4 рази вдень, віддають 20% від сукупного доходу сім"ї.

— П"ять років тому нам вистачало власних овочів, бо мали солідні врожаї. А нині землю під картоплею та буряками не удобрюємо, — бідкається директор. — Раніше в цьому нам допомагала місцева агрофірма. Цього року зібрали 1600 тонн картоплі, а ще більше двох тонн довелося докупити.

85 років тому педагог Антон Макаренко в двох приміщеннях на території нинішнього ліцею-інтернату заснував колонію безпритульних підлітків. А 30 років тому тут побудували школу, яку назвали на честь педагога. Нині в ній навчаються діти з 11 районів Полтавщини.

Зараз ви читаєте новину «Учні макаренківського ліцею забезпечують себе харчами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі