пʼятниця, 23 травня 2008 18:36

У ранній капусті з ринку нітратів удвічі більше за норму

Купую на центральному овочевому ряду Центрального ринку в Полтаві по півкілограма полуниці, ранньої капусти та редиски, щоб перевірити на вміст нітратів. Здаю в лабораторію Полтавського центру з проблем захисту прав споживачів по вул. Новобазарній.

Головний спеціаліст центру Ірина Доленко бере зразки ягід та овочів. Подрібнює їх на тертці. Кладе в лабораторні склянки, додає реактиви. Потім опускає у стакан із полуницею електроди приладу іономір.

— Із дисплея приладу знімаю показники, — пояснює Доленко. — Шляхом математичних розрахунків, зазначених у методиках держстандарту України, визначаю вміст нітратів у зразках. У цій полуниці нітратів 87,7 міліграмів на кілограм. Гранично допустимий їх рівень для полуниці садової — 60.

За схожою схемою жінка визначає вміст нітратів у капусті та редисці. Їх вміст у капусті перевищує норму вдвічі — 1751 мг/кг замість 800 допустимих. А в редисці — 1399 мг/кг замість 1200. Висновок лабораторії — продукція не відповідає вимогам нормативних документів.

— Органи державного нагляду не можуть проводити лабораторні випробування продукції, яка підлягає перевірці, — говорить директор центру Валентина Бутрім. — У бюджеті на 2008 рік коштів на це не передбачено. Замовити дослідження може будь-яка фізична особа. Перевірити продукт на  нітрати можна за 58 гривень. Дослідження інших показників коштуватиме дорожче.

На Центральному ринку Полтави почали продавати полуницю по 22 грн за кілограм. На ціннику вказано, що вона із Криму.

— Якби знати точно, що звідти. Якась вона як воскова, — 45-річний Дмитро Іванчук збирається купити ягід 10-річній доньці.

Підприємець Роман Селютін, якому належать кілька точок продажу овочів і фруктів, показує висновок ветеринарно-санітарної служби за N59. У ньому зазначено, що вміст нітратів у полуниці становить 56 мг/кг за норми 60.

— Полуницю нам везуть із кримського господарства "Дружба народів", — пояснює. — Люди кажуть, що вона як воскова. А це тому, що правильно зібрана і доставлена. Коли полуницю зібрали з кущів, вона була ще тепла від сонця. Аби добре зберігалася, її треба охолодити. Ось покладіть руку на ягоди.

Торкаюся полуниці — ягоди холодні.

— Охолоджують її 3 години при температурі 0...-1 градус, — продовжує. — Потім везуть на оптові ринки. Закуплену продукцію зберігаю у спецприміщенні із холодильною установкою. Їй можна задати потрібну температуру.

Показує 20 ящиків полуниці, що почала псуватися.

— А цю викину на смітник, — каже. — Її можна було б перебрати і продати. Але я стою на ринку щодня, до мене потім люди не прийдуть.

Ціни на ранні овочі поступово знижують. Кілограм редиски коштує 2,5 грн, огірків — 6 грн, капусти — 5 грн.

— Пропозиція перевищує попит, — пояснює Селютін. — Молоду картоплю можна буде давати дітям, як вона буде по 2,5–3 гривні. Тоді в ній точно не буде нітратів.

Нітрати зменшують вимочуванням овочів у воді

Вміст нітратів в овочах можна зменшити. Для цього в редисці відрізають кінчики і верхню частину з бадиллям. Це зменшує вміст нітратів на 20–23%. Вимочування її в холодній воді у співвідношенні 1:1,5 протягом 30 хв. дасть ще 10–15%. А витримування обробленої таким чином редиски в підкисленому розчині дає можливість зберегти вітамін С і зменшити вміст нітратів ще на 20–25%. Загалом їх вміст можна зменшити на 40–45%. Такого результату досягнете й з огірками.
Для приготування підкисленого розчину в літрі води розчиняють 0,2 г лимонної кислоти чи 100 мл 9-відсоткового оцту.

Зараз ви читаєте новину «У ранній капусті з ринку нітратів удвічі більше за норму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі