пʼятниця, 22 лютого 2008 15:21

У продажу з"явилися перші весняні квіти

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Іван Солодовник із села Мачухи Полтавського району цієї зими в теплицях виростив на продаж 17 тисяч тюльпанів і близько двох тисяч гіацинтів
Іван Солодовник із села Мачухи Полтавського району цієї зими в теплицях виростив на продаж 17 тисяч тюльпанів і близько двох тисяч гіацинтів

На центральний ринок Полтави й до квіткових магазинів завезли перші весняні квіти.

Тюльпани продають по 7–8 грн за штуку, крокуси та гіацинти у вазонах із землею — по 15 і 20 грн. Нарциси коштують 6–7 грн за квітку. До 8 Березня мають завезти фрезії, іриси, еустоми та альстромерії.

48-річний Іван Солодовник із села Мачухи Полтавського району займається квітами понад 20 років. Цього року в теплицях висадив 17 тис. голландських тюльпанів. Реалізує їх в Полтаві, Пирятині, Зінькові, Лубнах, Карлівці, Нових Санжарах.

— Для мене квіти — це прибуткова справа. Та можна як заробити, так і втратити. От літом троянди погано беруть, оберемками викидаємо, — розказує чоловік. — Маю точки на вулицях Артема й Гололя у Полтаві. Ще хочу збудувати павільйон на Розсошенцях.

У прохолодному підсобному приміщенні підлога заставлена оберемками квітів у воді. У картонних коробках складені жовті та червоні тюльпани. Деякі загорнуті в газету.

— Уже на 8 Березня зрізав, — зауважує квіткар. — Без води вони довго можуть пролежати. Так не гниють і не в"януть. За два дні перед продажем ставлю їх у воду. Тоді ще більше 10 днів протримаються.

Каже, що до свята ціни на тюльпани зростуть:

— Торік по десять продавали, то й на цей раз не дешевші будуть.

Квіти висаджені в пластикових ящиках. Частина стоїть на землі й на полиці в два яруси.

— Так займаю дві площі, — зауважує Солодовник. — Якщо мені треба сповільнити ріст, я ховаю вазони подалі від світла під стіл. Крім того, вони тягнуться до світла й ніжки стають довшими. А як захочу, можу тюльпан за місяць виростити. Та він буде низеньким.

Щоб квітки нормально росли, в парнику два місяці підтримують сталу температуру 8–10°С.

— Зараз люди полюбили жовтий і білий колір, — веде далі Іван Васильович. — Ще вибирають тюльпани з гострими пелюстками та із зубчиками.

В окремі вазони чоловік висадив майже 2 тис. гіацинтів. Вони ростуть із цибулинки, а їх квітки за будовою нагадують бузок. Вирощує білі, сині, фіолетові та рожеві.

— Гіацинт везуть із закордону. Дарують у горщиках. Треба, щоб він повністю відцвів. Потім зелене листя ще трохи стоятиме. Як почне жовкнути, квітку треба висадити в ґрунт. Вона, як тюльпан, надворі цвістиме щороку. Але два роки цибулина набиратиме сили й не цвістиме, — зазначає квіткар.

Щоб гіацинт квітував довше, його радять не ставити на сонці та підвіконні. Квітка має бути в тіні та в прохолодному місці.

— Оптом я їх продаю за 10 гривень. У магазинах гіацинти виставляють по 20–25, — говорить Солодовник. — Цибулина в закупці коштує 3,2–3,5 гривні. Горщечок — 20 копійок. Саджу в суміш торфу, річкового піску й землі. Треба, щоб ґрунт пухким був, бо коріння вивертатиме квітку назовні.

Зараз ви читаєте новину «У продажу з"явилися перші весняні квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі