субота, 10 листопада 2007 07:12

У Полтаву може приїхати король Швеції Карл XVI

  Заступник мера Полтави Лариса Семеняга: ”Плануємо спорудити пам’ятники гетьману Іванові Мазепі і королю Карлу XII”
Заступник мера Полтави Лариса Семеняга: ”Плануємо спорудити пам’ятники гетьману Іванові Мазепі і королю Карлу XII”

У ЛИПНІ 2009 року відзначатимуть 300-річчя Полтавської битви. Заступник міського голови 50-річна Лариса Семеняга розповідає про заплановані урочистості.

— Іде масштабна підготовка до відзначення події, — каже Лариса Борисівна. — Урочистості розпочнуться наступного року з візиту до України короля Швеції Карла XVI. Чи приїде він у Полтаву, я не знаю. Але не виключаю.

Що нового планують зробити в заповіднику "Поле Полтавської битви"?

— Хочемо відтворити редути та укріплені табори, братську могилу російських воїнів. Cпорудити пам"ятники гетьману Іванові Мазепі і королю Карлу XII. На місці поховання українських козаків на старовинному цвинтарі між нинішньою птахофабрикою й психіатричною лікарнею встановимо меморіали.

У планах — відновити одну з башт Полтавської фортеці в натуральній величині.

Щоб передати дух початку XVIII століття, треба буде театралізовано відтворити й саму битву. На території заповідника плануємо розгорнути козацьке містечко — з готелем, корчмою, вітряками, церквою. Це буде постійний етнографічний центр.

Уже сьогодні проводяться експертні дослідження території поля битви. До відповідної роботи залучені науковці з семи країн, які брали участь у Північній війні.

Чи плануєте відкривати нові музеї?

— У першу чергу — музей історії українського козацтва. Архітектор Валерій Трегубов обіцяв із власної колекції віддати туди справжнє ядро від козацької гармати. Плануємо зробити музеї історії Швеції та Росії на інвестиції цих країн.

Чи виготовили вже символіку до цієї події?

— За підсумками конкурсу на виготовлення емблеми переміг полтавець Олександр Нечипоренко. На ній — прапори України, Росії та Швеції на фоні надпису "Полтава". Переможцю встановлена премія у п"ять тисяч гривень.

Де збираєтеся розмістити гостей?

— Будуються готелі, відкриємо наметові табори. Загалом гостей може приїхати більше двохсот тисяч.

Щодо приїзду закордонних делегацій ведемо переговори з посольствами Швеції, Росії, Норвегії, Данії, Фінляндії, Німеччини. Хочемо зробити наш край цікавим для туристів і закордонних гостей.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаву може приїхати король Швеції Карл XVI». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі