середа, 23 січня 2008 17:51

У Полтавській області не вистачає педіатрів

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Дільничний педіатр Зіньківської райлікарні Катерина Діхтяр (зліва) оглядає 9-місячного В’ячеслава Степуру. Його мама Оксана не схотіла вести дитину до сімейного лікаря
Дільничний педіатр Зіньківської райлікарні Катерина Діхтяр (зліва) оглядає 9-місячного В’ячеслава Степуру. Його мама Оксана не схотіла вести дитину до сімейного лікаря

Полтавська область забезпечена педіатрами на 84%. Кожне шосте місце — вільне. На Зіньківщині п"ять педіатрів. Двоє працюють у районній поліклініці, двоє — у стаціонарі пологового відділення й один в селищі Опішня.

Близько одинадцятої ранку біля кабінету педіатра сидять жінки з дітьми. 9-місячний В"ячеслав із села Тарасівка Зіньківського району застудився. Його мати Оксана Степура, 28 років, не схотіла йти до сімейного лікаря.

Прийом веде дільничний педіатр 56-річна Катерина Діхтяр. У кабінеті N3 оглядає застудженого 9-річного Олексія Глушенка та йде до кабінету N2. Там приймають малюків до року.

— Інший педіатр на викликах, я працюю на два кабінети, — слухає дитину Діхтяр. — Не вистачає ще одного педіатра. Я вже пенсіонерка.

Зарплата молодого лікаря — 600–700 грн.

— Молоді не вигідно їхати в села. Крім того, їм тут ніде жити, — каже районний педіатр Ольга Хорольська, 51 рік.

Багатьох лякає відповідальність за здоров"я дітей.

— Інформацію про дітей до року з усього району ми збираємо щодня по телефону, — виймає з шухляди звіти. — Показник дитячої смертності входить до рейтингу району. Якщо мама не в здравому умі — це проблема. Ми постійно ведемо переписку з прокуратурою. Сьогодні я відвозила двох малих у інтернат. У хаті, де живуть діти, не топиться, бо нікому дров нарубати. Вони голодні, хворі. Мати вагітна десятою дитиною. Перед цим її позбавили прав на сімох дітей.

35-річна Оксана Попова — наймолодший педіатр Миргородського району. Вона з Дніпропетровська. До Миргорода приїхала, щоб жити в курортному регіоні з 6-річним сином-астматиком. За спеціальністю Оксана акушер-гінеколог. За фахом не працювала, була в декретній відпустці.

— Пройшла в Києві п"ятимісячні курси перекваліфікації. Отримую 800 гривень, роботою задоволена, — каже Оксана.

— У жодному селі немає жодного справжнього педіатра. Є сімейні лікарі. Вони тільки звіти здають, а дітей ми ведемо, — жаліється завідувачка поліклінічного відділення для дітей Миргородської ЦРЛ Людмила Погребська, 53 роки.

У районі працює 17 педіатрів, із них 8 — пенсіонери до 70 років.

У Кременчуці не вистачає 29 дільничних педіатрів.

— Дитячої медицини у нас нема, комусь вигідно зробити сімейну, — обурюється головний лікар Кременчуцької дитячої лікарні Юрій Попенко.

У Полтавській медичній стоматологічній академії спеціальність педіатра здобувають 125 студентів на шістьох курсах. Цього року випустять 26. Третина з них повернеться до рідних міст поза межами Полтавщини.

— Три роки тому набір педіатрів був скасований наказом міністра. Через рік рішення відмінили, але була перерва в підготовці спеціалістів, — говорить заступник декана медичного факультету академії Дмитро Шкурупій, 32 роки.

Серед студентів педіатрія не популярна. Конкурс на бюджет — дві особи на місце.

— Сімейний лікар може лише виявити напрям, за яким розвивається патологія, та передати хворого більш вузькому спеціалістові. Педіатрія — це не лише внутрішня патологія, а й дитяча хірургія і дитяча травматологія, — зауважує Шкурупій.

Зараз ви читаєте новину «У Полтавській області не вистачає педіатрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі