четвер, 21 жовтня 2010 17:58

У Полтаві й Кременчуці відкриють оптові овочеві ринки

Автор: фото: Наталія СОЛОВЦОВА
  Працівники овочесховища в Комишні на Миргородщині Ірина Ромах і Микола Дем’яненко
Працівники овочесховища в Комишні на Миргородщині Ірина Ромах і Микола Дем’яненко

У селищі Комишня на Миргородщині збудували овочесховище на 12 тис. т. У ньому працюють близько 70 осіб. Кожен день відвантажують до 40 т картоплі.

— У людей орендуємо близько 3 тисяч гектарів землі. Цей проект і бізнесовий, і соціальний. Люди сиділи без роботи. Існувала певна матеріальна база на колишньому ремонтному підприємстві. Вирішили всерйоз зайнятися вирощуванням овочів, — пояснює директор товариства "Агротех-гарантія" Олександр Троцько, 49 років. — У цьому році на 230 гектарах посадили картоплю п'яти сортів. Літо видалося для неї несприятливе. У середині вересня розпочали копання. Залежно від сорту взяли від 170 до 400 центнерів із гектара.

На зберігання вже заклали близько 5,5 тис. т картоплі. Наступного року планують засадити бульбою площу в 500 га. Хочуть вирощувати моркву, буряк, вивчають ринок капусти.

У німецьку сортувальну лінію, холодильне обладнання вклали понад 10 млн грн. Сховище має передбанник і сім ізольованих одна від іншої камер, у кожну з яких поміщаються 1,5 тис. т овочів.

Заходимо в камеру-сховище. Стіни обшиті утеплювачем і сендвіч-панелями. У приміщенні близько +4°С, постійна вологість 90–95%. При таких умовах картоплю можна зберігати до травня-червня. Бульбу тримають у великих дерев'яних контейнерах, розміщених в три-чотири яруси.

— Під'їжджайте он туди, до першого складу, — махає рукою чоловік, звертаючись до шофера МАЗу-рефрижератора. Підходить до навантажувача.

— Міша, на цю машину 10 тонн Пікассо.

Навантажувач від'їздить у глиб складу. Знімає контейнер із четвертого ярусу.

— Іванович, звідки фура?— цікавиться один з працівників. Той дивиться в накладну:

— Із Харкова, якийсь продовольчий супермаркет.

На МАЗ вилазять четверо робітників. Навантажувач перекидає контейнер із картоплею в кузов. Чоловіки допомагають зняти пусту тару.

— Найбільше буває замовників із Донецька та Луганська. Також часто приїжджають із Полтави, Кременчука. Невеликі партії беруть і сусідні райони, — пояснює 45-річний Валерій Кравчук, заступник директора овочесховища.

Товарну картоплю продають по 3,2–3,3 грн/кг. При великих партіях про ціну домовляються. Посадкову картоплю пропонують по 2,5 тис. грн/т, а дрібну — по 1,2 грн/т.

Майже всі овочесховища на Полтавщині за попередні роки знищені повністю. Тих, хто на Полтавщині промислово займається овочівництвом, можна перерахувати на пальцях однієї руки, кажуть в обласному управлінні агропромислового розвитку. Уся городина, особливо помідори, — привізна, за винятком огірків. Планують наступного року відкрити оптові овочеві ринки в Кременчуці та Полтаві.

Ціни на овочі через ажіотаж підскочили до максимуму, більше рости не будуть, запевняють в управлінні агропромрозвитку. На картоплю вже частково впали. Можливі лише незначні сезонні коливання.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві й Кременчуці відкриють оптові овочеві ринки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі