четвер, 15 травня 2008 19:53

У покинутому селі Яблучне зібралися колишні односельці

До села Яблучне Зіньківського району 9 травня приїхали до сотні його колишніх жителів із Києва, Харкова, Полтави, Грузії, Росії. Люди щорічно збираються на цвинтарі пом"янути померлих родичів, згадати своє життя в селі. У Яблучному нині живе лише одна людина — 60-річний пенсіонер Іван Садівничий.

Тепер залишилося лише кладовище та розвалені хати. Раніше сюди можна було дійти мостом, що з"єднував село з Опішнею. На березі стояли школа, близько сотні дворів, працювала радгоспна бригада.

Щороку навесні річка Ворскла підтоплювала землі, тож люди почали виїжджати. Пообіцяли приїжджати щороку 9 травня.

Зранку до цвинтаря з"їжджаються автомобілі, люди сходяться з навколишніх сіл, дістаються човнами. На кладовищі біля пам"ятників визволителям, загиблим на війні та померлим у голод землякам починається мітинг.

— Обіцяю яблучанам, що через вашу хорошу традицію село Яблучне ніколи не зникне з карти Зіньківського району, — каже опішнянський селищний голова Олег Кужим.

Останній житель Іван Садівничий традиційно в цей день зачитує списки загиблих на війні та померлих у Голодомор. Називає прізвища солдатів, які 1943 року звільняли Яблучне.

Іван Садівничий спочатку збудував тут двоповерхову дачу. Згодом переїхав із Харкова на постійне проживання. Наглядає за цвинтарем, викошує по селу бур"яни. Про себе розказує неохоче. Подейкують, працював у КДБ.

Серед присутніх — Григорій Панасович Коломієць. Він останній із фронтовиків Яблучного.

Після мітингу всі сідають обідати під 20-метровим навісом. На столі — м"ясо, ковбаси, овочі, салати, спиртне. Харчі гості привезли з собою. Найняті кухарки пригощають зеленим борщем і кулішем, звареними на вогнищі. Ці страви готують щороку.

Надія Долот приїхала з Броварів, що під Києвом. У Яблучному похована її рідня. Матір Тетяну Петрівну разом із 24 односельцями-активістами німці розстріляли під Полтавою 5 квітня 1943 року. Жінка працювала бригадиром у радгоспі. Троє дітей, із яких Надія — наймолодша, залишилися з дідом та бабою. 1946-го повернувся з полону батько. Він помер 1985 року. Похований у Яблучному.

Вихідці з Яблучного кілька років тому обнесли кладовище новим парканом. Кажуть, так об"єднали померлих в одну родину.

Зараз ви читаєте новину «У покинутому селі Яблучне зібралися колишні односельці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі