пʼятниця, 21 вересня 2007 07:07

У новобудовах тріскаються підлога й стіни

Десятиповерхівку на вул. Бідного, 3 у Полтаві здали рік тому. 80-квартирний будинок звело підприємство "Полтавтрансбуд". Нині власники нових квартир роблять капітальний ремонт.

На сходах другого під"їзду будинку розсипана крейда. Стіни жовтіють щербинами. 20-річний Олександр Петров веде до своєї трикімнатної квартири на сьомому поверсі. Вони з дружиною придбали помешкання в кредит за $70 тис.

— Оце дивіться, що купили, — показує на підлогу в одній із кімнат. Там видніються тріщини. — Довелося заново покривати цементом підлогу. Лишилася одна кімната. Стіни утепляємо пінобетоном і перештукатурюємо. Повністю поміняли вікна та батареї. Уклали в це вже майже сорок тисяч гривень. А треба ще не менше п"ятдесяти. Хочемо довести все до ладу, щоб хоч продати комусь. Жити тут неможливо. Краще купимо якусь хрущовку.

Далі веде на балкон, показує тріщини на кількох цеглинах.

— Такий стан майже всіх квартир у будинках "Полтавтрансбуду", — каже директор Полтавського агентства нерухомості "Комунальник" 28-річний Олександр Повстяний. — Ставлять дерев"яні двері, покривають їх цинком і називають металевими. Їхні так звані пластикові вікна вже через місяць після здачі будинку в експлуатацію жовтіють. Вони однокамерні, не мають  шумоізоляції і пропускають повітря. А ледве доторкнешся до стін, шматками відпадає штукатурка. Стіни вологі й холодні. Нічого й дивуватися, їх же кладуть в основному ночами.

Будинку на вул. Артема, 5 у Полтаві майже рік. Його побудувало ТОВ "Сучасний дім". Заселені лише кілька квартир. Новобудова досі не опалюється.

— На будинку встановлена котельня. Вона жодного дня не працювала. Постійно обіцяють, що запустять, — скаржиться власниця двокімнатної квартири Тетяна Мнацакова, 44 роки. — Майже в усіх наших сусідів котли індивідуального опалення. Я купила за чотири тисячі гривень. За встановлення фірми беруть до сімнадцяти тисяч гривень. У мене працює знайомий будівник. Він порозкривав підлогу й поміняв усі труби на пластикові. Там стояли чавунні й неоцинковані.

У під"їздах справді як після атомної війни

Відсутність опалення начальник Полтавської інспекції архітектурно-будівельного контролю Григорій Зірка пояснює небажанням мешканців створювати об"єднання співвласників, яке обслуговувало б котельню.

— До самого будинку ніяк навіть під"їхати, — обурюється Мнацакова. — З одного боку огорожа, за якою ведеться будівництво сусіднього дому. Із другого — котлован. Кругом — бруд. Хоча біля будинку в проекті був дитячий майданчик.

У Полтаві цього року завершили п"ять будинків. Іще 34 — на стадії будівництва. У кожному з них виявили порушення.

— Найбільше приписів на підрядників ми накладали через несвоєчасне оформлення документації, — розповідає начальник Полтавської інспекції архітектурно-будівельного контролю Григорій Зірка. — Часто фіксуємо пустоти у залізобетонних плитах. Через це можуть промерзати стіни. Неміцне перекриття підлоги й стелі. Ці недоліки забудовники усувають. Інакше — платять штрафи.

Максимальна сума штрафу за недоліки в будівництві становить 850 грн. Його сплачують, коли інспекція повторно фіксує порушення.

У ВАТ "Полтавтрансбуд" заперечують низьку якість будівельних робіт.

— Людям завжди хочеться більшого. Зараз будинки на рівень вищі, ніж три роки тому. Раніше ми ставили дерев"яні вікна, тепер із металопластику, — хвалиться головний інженер "Полтавтрансбуду" Валерій Маляренко, 41 рік. — А тріскання усадочних швів на цементовій підлозі — це нормальне явище. Люди вже самі потім мають шпаклювати, ламінувати, покривати паркетом чи плиткою. У під"їздах справді як після атомної війни. Люди заносять свої меблі й самі здирають штукатурку. А що ви хочете, в Києві квадратний метр житла коштує десять тисяч гривень. І то там криві стіни ставлять. А в нас метр коштує три тисячі.

Зараз ви читаєте новину «У новобудовах тріскаються підлога й стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі