середа, 21 травня 2008 18:20

У Нових Санжарах хочуть зняти голову райдержадміністрації

15–16 травня жителі села Нехвороща Новосанжарського району пікетували облдержадміністрацію. Вимагали звільнити голову Новосанжарської райдержадміністрації Миколу Долину.

Навесні Долина віддав землі пайовиків Полтавській газонафтовій компанії. Вона почала прокладати на них трубопровід. До того ці землі орендувало місцеве сільгосптовариство "Чиста криниця".

— Нафтовики захоплюють землю. Б"ють наших працівників, — скаржиться керівник "Чистої криниці" Микола Цвітченко. — Це землі пайового фонду. Дозволу на їх використання ми не давали.

Рішенням адміністрації не задоволені понад 500 пайовиків.

Першу недовіру Миколі Долині депутати райради висловили два роки тому. Бюджетна комісія тоді виявила нецільове використання головою державних коштів. Торік у жовтні депутати звинуватили його в порушенні земельного законодавства — висловили другу недовіру. Навесні цього року — третю.

— Земля надається без аукціону. Адміністрація розпоряджається землями, які їй не належать, — зауважує заступник голови Новосанжарської райради Борис Федоренко. — Кошти за оренду невідомо як використовують.

У Полтавській газонафтовій компанії переконують, їхні дії законні. Торік компанія перерахувала Новосанжарському районові 4,5 млн грн. За ці гроші відремонтували школи, лікарню. У компанії кажуть, конфлікт виник, бо голови адміністрації та райради не можуть поділити між собою повноважень. Запевняють, до початку робіт організація отримала всі погодження на використання землі. Нехворощанська сільрада не провела розподілу земельних паїв між власниками сертифікатів. Тож, за законом, договір на використання цих земель укладається з Новосанжарською райдержадміністрацією. З власниками, які мають державні акти на землю, компанія уклала угоди на тимчасове користування їхніми паями.

Сертифікат дає право людині на володіння земельною ділянкою, з можливою здачею її в оренду. Державний акт визначає межі земельної ділянки в натурі (чітко визначено її місцезнаходження), можливість її продажу, успадкування.

— Пани сваряться, а в мужиків чуби тріщать, — хитає головою місцевий 43-річний Юрій. — У районі знають, власник "Чистої криниці" — голова райради Юрій Лебедин. Понятно, що руководство не поділило між собою гроші. Людей іспользують, щоб свою правду доказати.

Микола Долина каже, адміністрація віддала для прокладання трубопроводу землі, які знаходяться за межами населеного пункту. За законом, вона має право ними розпоряджатися.

— Хай люди запитають у Лебедина, чому він не дає їм виготовити державні акти на землю, — говорить Долина.

Нині товариство "Чиста криниця" орендує в Новосанжарському районі 20 тис. га. Державні акти на землю оформлені на 8 тис.

Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев не підтримує вимоги звільнити Долину. Він каже, це приватний конфлікт між адміністрацією та райрадою.

— Лебедин хоче бути монополістом у Новосанжарському районі, а Долина не дає йому цього зробити, — говорить Асадчев.

Губернатор каже, причин звільнити Миколу Долину немає, бо Новосанжарський район — один із кращих за економічними показниками в області.

В обласному управлінні держслужби зазначають, недовіру голові адміністрації має висловити третина депутатів.

Подання про звільнення Долини надіслали в Секретаріат президента. Комісія з Києва в області працюватиме до 23 травня. Про ситуацію повідомлять президентові Вікторові Ющенку. Він прийматиме остаточне рішення.

Зараз ви читаєте новину «У Нових Санжарах хочуть зняти голову райдержадміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі