четвер, 17 квітня 2008 19:16

У музеї виставили речі святого Іони

  Ікона ”Спас нерукотворний” виставлена в Кременчуцькому музеї. Цей образ — кольорова друкарська копія з давньоруської ікони ХІІ століття
Ікона ”Спас нерукотворний” виставлена в Кременчуцькому музеї. Цей образ — кольорова друкарська копія з давньоруської ікони ХІІ століття

Майже 100 ікон представили на виставці в Кременчуцькому краєзнавчому музеї (вул. Жовтнева, 2). Образи надали два місцеві храми та Свято-Троїцький Іонинський чоловічий монастир у Києві.

Свято-Троїцький Іонинський монастир заснував в ХІХ ст. колишній кременчужанин преподобний Іона. Він був монахом. Молитвами зцілював людей. Храм у Києві звів за пожертвування кременчуцького купця. Помер ченець у 108 років. Його мощі зберігаються в обителі.

— У нас представлено особисті речі святого Іони — його фотографія, палиця, з якою ходив до смерті, заповіт віруючим, — розповідає директор Кременчуцького музею Алла Гайшинська , 56 років.

Експозиція демонструє історію розвитку іконопису.

— Багато ікон прикрашено мереживом із фольги, рамами з бісеру. Виставлено чотири копії символу міста — чудотворної ікони "Зглянься на смиренність". Одна з них оздоблена аплікаціями з бархату та стразів. На ній зображено Божу Матір з Ісусом. День поклоніння цьому образу збігається з нашим днем міста — 29 вересня, — каже Гайшинська.

Найдавніші ікони на виставці — "Благовіщення" та "Кирило і Мефодій". Вони датуються кінцем ХVІІІ — початком ХІХ ст. "Таємна вечеря", "Покладання у гроб", "Розп"яття" написані у ХХ ст. кременчуцькими майстрами.

Виставка "Світло православної ікони" триватиме до 18 травня. Вхід — 60 коп. для дорослих, 30 коп. для дітей.

Зараз ви читаєте новину «У музеї виставили речі святого Іони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі