середа, 02 липня 2008 18:04

У Миргороді розмалювали графіті стіни стадіону

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Миргородчани Дмитро Дем’яненко (ліворуч) та Олександр Сємаєв під час конкурсу графіті виконують латиницею напис ”Олімпік”. У підсумку вони виграли в номінації за оригінальність виконання
Миргородчани Дмитро Дем’яненко (ліворуч) та Олександр Сємаєв під час конкурсу графіті виконують латиницею напис ”Олімпік”. У підсумку вони виграли в номінації за оригінальність виконання

У неділю на стадіоні "Старт" у Миргороді розмалювали графіті бетонні стіни. Так провели другий міський конкурс "Олімпійське літо".

Графіті (походить від італійського "дряпати", дослівно "надряпані") називають одну з технік настінного малярства. Маються на увазі будь-які неофіційні публічні тексти. Це давнє мистецтво. Стіни античних і середньовічних міст були вкриті написами. На Русі в церквах також знаходять видряпані послання.

На стадіоні учасники семи команд розмальовують стіну на верхньому ярусі.

— Закупили на 500 гривень автомобільної фарби чотирьох кольорів у балончиках, — розповідає Тетяна Колибельник, 40 років, голова журі, спеціаліст міського відділу у справах спорту, сім"ї та молоді. — У цьому році проводиться Олімпіада, тож і тематика малюнків конкурсу — олімпійська. Хочеться ввести у цивілізоване русло цей своєрідний вид мистецтва.

Деякі учасники розмальовують власною фарбою. Умовами конкурсу це не заборонено.

— Графіті займаюся з п"ятого класу. Ми з другом Дмитром Дем"яненком вперше малюнки, виконані в цьому стилі, побачили по телевізору. Почали шукати в Інтернеті інформацію про букви. Створили свої варіанти написів. Зараз маємо певний досвід, — пояснює 13-річний Олександр Сємаєв. Хлопець із другом Дмитром виводить латиницею напис "Олімпік" у червоно-синьо-зелених тонах.

Станіслав Курінний закінчує емблему цьогорічної Олімпіади в Пекіні: на червоному фоні силует людини, яка біжить. Михайло Майборода й Антон Верещака та Наталія Личук працюють над написом "Олімп".

Конкурсні роботи розглядають художники-графісти з сусідніх Лубен.

— Я більше займаюся трафаретною графікою, — розповідає лубенець 22-річний Олександр Куц. — Розробив майже 20 різних трафаретів. Іноді виконую комерційні замовлення. За роботу платять від 100 до 500 гривень, залежно від складності. Нещодавно зробив напис на магазині "Меломанія" по вулиці Леніна в Лубнах.

Конкурс триває понад 2 год. Потім журі визначає переможців. Перше місце розділили три команди. Перша, в складі Наталії Личук, Антона Верещаки та Михайла Майбороди, — за використання найскладнішого стилю. Денисові Балиму та Володимирові Войтенку перемогу присуджено за повноту відображення жанру. Олександр Сємаєв, Дмитро Дем"яненко виграли в номінації за оригінальність виконання.

Переможців нагородили грамотами, футболками зі спортивною символікою, брелоками та книгами з історії розвитку олімпійського спорту.

Наступного року конкурс графіті хочуть зробити обласним. У центрі Миргорода планують виділити спеціальне місце для охочих виявити себе в цьому виді мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «У Миргороді розмалювали графіті стіни стадіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі