пʼятниця, 30 травня 2008 18:34

У Мар"янівці водять екскурсії до льоху

У селі Мар"янівка Гребінківського району біля маєтку письменника Євгена Гребінки є винний льох. Йому майже 200 років. Зроблений у вигляді склепіння заввишки 4 м. Викладений із цегли. Цьогоріч погріб відремонтують до 165-річного ювілею пісні поета "Очи черные".

— Місце, де знаходиться льох, називають убєжищем, — розповідає педагог-організатор Мар"янівської школи Марія Харченко. — У війну жителі цього кутка заховалися від німців у ньому. Усі хати попалили, а люди живі зосталися.

Старожил села Уляна Василенко пам"ятає, що дитиною ховалася з батьками в цьому льосі.

Харченко переказує, що погріб майже два століття тому викопав Євген Гребінка неподалік власної садиби. У ньому зберігали вина та продукти. Після революції приміщення стало колгоспним. У 1990-х місцева школа проводила тут навчання з цивільної оборони.

— Саме склепіння викладене малесенькими цеглинками, — каже жінка. — По обидві сторони в льосі великі ніші у вигляді арок. У ньому хитра система вентиляції. Хоча дверей немає — взимку тепло та сухо, а влітку прохолодно.

12 останніх років сховище не використовують за призначенням. До нього водять туристів, які приїжджають подивитися на маєток Гребінки. Навесні льох у Мар"янівці показували на центральному телеканалі в сюжеті новин про ювілей пісні Євгена Гребінки "Очи черные". До цієї події сільська влада планує відремонтувати погріб. Його побілять, висадять поряд квіти, зроблять загорожу.

Зараз ви читаєте новину «У Мар"янівці водять екскурсії до льоху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі