четвер, 13 грудня 2007 19:48

У Кременчуці закриють молочну кухню

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Дієтсестра дитячої молочної кухні в Кременчуці Раїса Верещагіна показує пляшечки з молоком. Вони стоять в іржавому ящику. До 1 січня тут вироблятимуть 15 літрів молока на день
Дієтсестра дитячої молочної кухні в Кременчуці Раїса Верещагіна показує пляшечки з молоком. Вони стоять в іржавому ящику. До 1 січня тут вироблятимуть 15 літрів молока на день

Із 1 січня у Кременчуці припинить роботу єдина в місті молочна кухня. 1963-го тут почали випускати харчування для дітей до 2 років.

Безкоштовно його поки що отримують 19 пільговиків і хворі діти, які перебувають у лікарні. Цього місяця їх 298. У вересні за рецептами дитяче харчування виписали 110 жінкам.

38-річна Лариса Ободовська із Кременчука сина Павла годувала продукцією кухні чотири роки. Нині хлопчикові 5.

— Ми — чорнобильці, тому три роки брали суміші безкоштовно, потім рік купували. Там усе вдвічі дешевше, — розповідає Лариса.

У молочній кухні трудиться 13 осіб. Виготовляють сир, молоко, кефір і сухі суміші для жінок, які не мають грудного молока. Працюють на першому поверсі й у підвальному приміщенні житлового будинку по вул. Шевченка в центрі Кременчука. Капітального ремонту у приміщенні не робили 23 роки. Торік його лише підфарбували. Посуд, обладнання та меблі тут старі.

Дитяче харчування готують на основі коров"ячого молока. Його постачає фермерське господарство з села Бутоярівка Кременчуцького району.

— Коров"яче молоко й кефір — продукти, які містять надлишкову кількість білка, — говорить головний лікар дитячої міськлікарні Юрій Попенко, 56 років. — Це негативно впливає на незрілі нирки дитини, провокує незначні кишкові кровотечі, які видно лише під мікроскопом. Кефір має високу кислотність і може порушити кислотно-лужний баланс в організмі дитини.

Юрій Михайлович каже, що 2008-го жінки отримуватимуть адаптовані суміші, які за своїм складом схожі на материнське молоко.

— Цей процес потрібно поставити на промислову основу, — веде далі медик. — Самі цього зробити не зможемо — дорого. Та й немає де, бо в житловому будинку фабрику не збудуєш. У нас є молокозавод. Він узявся за виготовлення харчування для дітей. Нині закуповує обладнання. Та це буде за рік-два. Сьогодні є альтернатива — адаптовані суміші. Вироби компанії "Хіп" — найкращі. Ще є "Детолакт", "Малиш" і "Малютка". Це краще, ніж незбиране коров"яче молоко, кефір чи сир.

300-грамова пачка сухої суміші "Хіп" у полтавському супермаркеті "Фуршет-гурман" коштує 25–32 грн, 400 грам суміші "Малютка" — 24–25 грн, за 200-грамову пляшечку молока в молочній кухні віддасте 80 коп., за сир — 1,4 грн.

На Полтавщині залишилося 8 молочних кухонь

— Згідно із новим "Законом про дитяче харчування", виробництво дитячого харчування повинне здійснюватися на промисловій основі, — каже Наталія Соколова з обласної санепідемстанції. — Тому й закривають молочні кухні.
2000 року в області працювало 26 дитячих молочних кухонь. Нині вони є при Першій міській лікарні Полтави, у Карлівці, Лубнах, Оржиці, Пирятині, Хоролі, Чутовому.

Зараз ви читаєте новину «У Кременчуці закриють молочну кухню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі