четвер, 03 березня 2011 18:38

У кожній другій школі немає медсестри

Автор: фото: Наталія Бондар
  Медсестра Гадяцької гімназії №1 Юлія Швець вимірює тиск в учня 7 класу Дмитра Давиденка
Медсестра Гадяцької гімназії №1 Юлія Швець вимірює тиск в учня 7 класу Дмитра Давиденка

Минулої середи в полтавській школі №7 на уроці математики померла п'ятикласниця   Дарина Дядик. Дівчина мала вроджену ваду серця. Коли їй стало зле, у школі не було медсестри.

Через економію коштів вона працює на чверть ставки, тож приходила за графіком, у вівторок і четвер.

За рекомендаціями Міносвіти, ставка медсестри передбачена в усіх сільських школах, де в групах продовженого дня 100 і більше дітей, у міських та селищних — 200. У минулому навчальному році із 765 денних шкіл Полтавщини штатна медсестра працювала в 430.

— Ці нормативи відірвані від життя, — вважає методист інституту післядипломної педагогічної освіти Вікторія Павленко. — У кожній школі має бути медичний працівник та, як мінімум, фельдшер, Коли кількість учнів не дозволяє, аби була медсестра, її посаду вводять за рахунок місцевих і районних бюджетів. Звісно, якщо в них є кошти.

Медсестра гадяцької гімназії №1 Юлія Швець, 25 років, працює на 0,75 ставки, бо в школі 550 учнів. Отримує 700 грн. На роботі щодня з 8.00 до 13.45.

— На півроку держава виділила школі 150 гривень на ліки, — говорить. — На них купили пігулки від головного болю, зеленку, йод, бинт, вату і краплі від живота. Коли звертається дитина, можу дати лише півпігулки, більше не вистачає.

Директор гімназії Олександр Зозуля зауважує, що медсестра не перебуває в школі весь час, коли в ній є учні.

— Діти на групі продовженого дня бігають до 18 години, — каже він. — А медсестри вже немає. Узагалі вона виконує роль зв'язківця — може викликати "швидку", коли потрібно. Більше допомогти нічим. Вважаю, коли сталася біда, вчитель має передати дитину до рук фахівців, а сам наглядати за іншими учнями, щоб із ними не сталося оказії.

Найбільше проблем у сільській місцевості. Як правило, школи мають небагато учнів. Медсестри немає у штатному розкладі, тож укладають договори на медичне обслуговування з фельдшерсько-акушерськими пунктами.

— Від нас амбулаторія метрів за 800, — говорить директор школи в селі Остап'є Великобагачанського району Наталія Дем'яненко, 43 роки. — Навчаються 105 учнів, медсестра навідується майже щодня. Аптечку наповнюємо за батьківські гроші, шукаємо спонсорів, бо бюджетних коштів нам не виділяють. У вересні купили все необхідне, більше 100 гривень витратили.

У школі села Кукобівка Решетилівського району 42 учні. До нового року на чверть ставки обов'язки медсестри виконувала прибиральниця. Вона мала медичну освіту і була в школі цілий день. Коли пішла на пенсію, її замінила медсестра, що працює тепер із 8.00 до 11.00.

Із 1 вересня 2012 року Міносвіти збирається ввести новий перелік штатних працівників навчальних закладів. У школах може з'явитися лікар-педіатр і дієтична сестра.

— Педіатр буде, якщо в школі тисяча й більше учнів. Це можливе тільки у великих закладах у містах, — говорить методист Вікторія Павленко.

У квітні Полтавське міське управління освіти планує провести позаплановий медогляд школярів. Аби запобігти трагічним випадкам.

Школярку з поламаним хребтом відправили саму додому

16-річну Ольгу Сисоєву з приміського села Копили 2006 року на уроці фізкультури в полтавській школі №2 штовхнув однокласник. Шкільна медсестра оглянула її, зафіксувала забій і відправила саму додому.

Пізніше у травмпункті їй діагностували перелом сьомого хребця грудного відділу. Сисоєви судилися зі школою, суд спочатку зобов'язав виплатити їм компенсацію 30 тис. грн, але освітяни оскаржили вирок.

— Ми виграли справу, але та компенсація зменшилася вчетверо, — говорить мати дівчини Євгенія Сисоєва. — Для нас була важлива не стільки сума, як те, щоб винні були покарані. Щоправда, медсестра, яка відправила дитину саму додому, провини не визнала. Сказала, що зробила зовнішнє обстеження, вона ж не рентген, щоб побачити перелом. А те, що відправила її саму без супроводу ще й із важкою сумкою, то нічого.

Через травму в Ольги Сисоєвої проявився ранній остеохондроз. Дівчина перевелася у школу села Терешки. Не могла відвідувати позашкільні гуртки, у котрих займалася. Тепер навчається в коледжі на бухгалтера.

 

Зараз ви читаєте новину «У кожній другій школі немає медсестри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі