середа, 28 травня 2008 18:25

У Костенків не вистачає грошей на м"ясо

Автор: фото: Еліна СЕРГАЧОВА
  Людмила Грицук із Комсомольська з сімома своїми дітьми. Троє старших у момент фотографування були на навчанні
Людмила Грицук із Комсомольська з сімома своїми дітьми. Троє старших у момент фотографування були на навчанні

Цього року в області за багатодітними родинами "закріпили" бізнесменів. Вони щомісяця допомагають дітям продуктами та побутовою технікою. За всеукраїнським проектом "Зігрій любов"ю дитину" 2008 року планують забезпечити житлом чотири сім"ї, де виховують 10 і більше неповнолітніх дітей.

В області таких родин шість. Покращення житлових умов потребують чотири із них — сім"я Бранів із Пирятина, Грицун і Алєщенкови з Комсомольська та Черевач із Решетилівки. На це потрібно 1 млн 607 тис. грн.

— На всеукраїнському рівні за Полтавською областю закріпили народного депутата Дмитра Святаша. З ним була домовленість із Секретаріату президента про допомогу вирішенню житлових проблем сімей. На три листа поспіль він не відповів, — каже головний спеціаліст відділу сім"ї та молоді Полтавської облдержадміністрації Аліна Сап"ян, 33 роки. — Зараз чекаємо якогось рішення з Секретаріату.

У краю 28 родин, де вісім і більше дітей. На місцевому рівні за ними записали благодійника, який за можливістю вирішує їхні проблеми.

41-річний Юрій та Раїса Брани, 38 років, із Пирятина виховують сім доньок і трьох синів віком від 3 до 15 років.

Над ними шефство взяв Пирятинський сирзавод. Від нього діти щомісяця отримують продуктові набори. Також родині відремонтували холодильник і подарували стіл.

У Наталії і Володимира Алєщенкових із Комсомольська 10 неповнолітніх дітей. Всі живуть у двокімнатній квартирі на 35 квадратів. Чекають на нове житло. Місцеве підприємство "Валері-Текс" їм подарувало пилососа та продуктовий набір на 400 грн.

Людмила та Олександр Грицун із міста Комсомольськ мають п"ять хлопців і стільки ж дівчат. Старшій Розалії виповнилося 16, а молодшій Еммі — 2 роки.

36-річна Людмила — медсестра міськлікарні, Олександр, 46 років, працює помічником машиніста на гірничо-збагачувальному комбінаті. Живуть у чотирикімнатній квартирі.

— Та місця не вистачає. Хлопчики живуть у маленькій спальні, дівчатка в більшій. Дівчата взагалі сплять вдвох-втрьох на одному дивані, — зітхає Людмила.

У спальні хлопців стоїть двоповерхове ліжко. Одне місце пустує. У Грицунів не вистачає меблів і місця для одягу. Тому на вільне ліжко склали зимовий одяг.

За сім"єю Грицунів закріплений місцевий бізнесмен Башинський. Раз на місяць він видає родині безкоштовні продуктові набори на 200 грн. Подарував мікрохвильову піч.

46-річний Віктор Костенко із дружиною Валентиною, 44 роки, з Гадяча виховують 10 дітей. Старшому 24, молодшому — рік. Тимчасово живуть у трикімнатній службовій квартирі на 62 квадрати. До Всеукраїнської програми на отримання житла не потрапили.

Віктор працює водієм, отримує 1,5 тис. грн. Валентина має по 140 грн на двох дітей до 3 років. 180 грн доплачують батькові на всіх дітей на роботі. За квартиру платять 200 грн, мають субсидію.

— Менші сплять уп"ятьох на широкому ліжку, — каже Валентина Іванівна. — Батько спить із двома дітьми.

Костенки мають дачу в селі Качанове та 30 соток городу.

— Депутат перед виборами подарував мікроволновку, — додає жінка. — Старші хлопці заробили на комп"ютер, зібрали дорослий велосипед. Менші мріють про дитячі велосипеди. Нещодавно на декретні купили пральну машину, встановили бойлер.

Одягом допомагають віруючі, дещо купують у гуманітарці.

— До подорожчання із харчами було хоч якось, — зітхає мати. — А зараз м"яса взагалі не бачимо. Та ще й студентам треба щось дати.

Зараз ви читаєте новину «У Костенків не вистачає грошей на м"ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі