пʼятниця, 16 листопада 2007 07:05

У Чорнухах можуть закрити пологове відділення

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Соцпрацівник Наталія Тищенко із Білоусівки Чорнухинського району годує груддю 4-денного сина Максима. Свою третю дитину жінка народила в пологовому відділенні в Чорнухах, яке хочуть закрити
Соцпрацівник Наталія Тищенко із Білоусівки Чорнухинського району годує груддю 4-денного сина Максима. Свою третю дитину жінка народила в пологовому відділенні в Чорнухах, яке хочуть закрити

"Жінки будуть рожать на хуторах, бо не в змозі кудись поїхать. Люди вже й так до крайнього зубожіння дійшли", — обурюється щодо можливого закриття пологового будинку в найменшому за населенням райцентрі Полтавщини Чорнухи головний лікар центральної райлікарні Віктор Сколота, 46 років.

У липні обласне управління охорони здоров"я направило до лікарні листа з рекомендацією перевести Чорнухинське пологове відділення в сусідні Лубни чи Лохвицю. У серпні депутати райради проголосували проти цього.

— У Чорнухах новонароджений буває раз на три дні, — каже заступник начальника обласного управління охорони здоров"я Ігор Пирогов, 49 років. — Щоб не дискваліфікуватися, медпрацівники мають приймати пологи щодня. Якщо жінки народжуватимуть у Лубнах, буде економія грошей. А породіллі отримуватимуть висококваліфіковану допомогу.

Пологове відділення в Чорнухах розраховане на 10 ліжок. Із початку року тут прийняли 86 пологів, 56 жінок стоять на обліку.

— Ось до мене сьогодні дві жінки в гінекологію прийшли і сказали, що не будуть родить, якщо закриють роддом, — каже головний акушер-гінеколог Катерина Колот, 63 роки. Запрошує подивитися палати. У відділенні тепло, прибрано, зроблено ремонт.

У кімнаті для "тяжких дітей" стоять п"ять порожніх ліжечок для немовлят, ваги, інкубатор для недоношених, пеленальний стіл, шафа для медикаментів, стіл із підігрівом для огляду дитини, кварцювальне обладнання.

— У цьому куветі ми виходили 500-грамове дитя років ще 20 тому. Воно тут пролежало три місяці, — показує інкубатор. — Він давній, але дєйствующий.

У відділенні одна зала для пологів.

— Одного ліжка для пологів нам вистачає, — пояснює Колот. — Ще є додаткова зала для ВІЛ-інфікованих жінок.

У передпологовій два порожніх незастелених ліжка.

— Ось є в нас один фітобол для полегшення пологів, — Катерина Трохимівна викочує з-за ліжка гумовий м"яч півметра заввишки. — Старші, які вже раніше рожали, його бояться. А менші жінки сідають і танцюють. Мені його з Києва привезли півроку тому за 65 гривень.

У післяпологовій кімнаті дві пацієнтки. 30-річна Наталія Тищенко із села Білоусівка годує 4-денного сина Максима.

Якби ото ще й секс заборонили

— Я тут народжувала двох старших дітей, — жінка усміхається до сина. — Та ви шо, як закриють відділення в Чорнухах, як будемо добиратися, і хто нас відвідувать буде? Машина в нас старенька. Сьогодні їде, завтра — ні. Щоб нанять у когось у Пирятин або Лубни — 120 гривень. А як оце зимою, то ще й не схоче ніхто везти, бо кому воно нужне.

21-річна Світлана П"ятецька з Чорнух гріється біля електробатареї. Її тижневий син спить поряд у ліжку.

— Сюда рожать прийшла пішки, бо живу рядом. Їхать у інший район було б далеко, а своєї машини нема, — ділиться Світлана. — Тут умови нормальні, гаряча вода є, годують.

— У нас триразове безплатне харчування, — перебиває Колот. — Частину продуктів закупляємо, але буває, що медики з відрами по селам ходять і просять, хто що дасть. Це позорище.

Головний лікар Віктор Сколота зауважує, що основна проблема відділення — нестача медпрацівників і відсутність нового обладнання для немовлят із малою вагою. Для цього треба обладнати спеціалізоване відділення з трьома реаніматорами, придбати оснащення мінімум на 500 тисяч гривень, поставити трьох акушерів-гінекологів.

— Медпрацівників нам достатньо, — махає рукою Колот. — Є дві акушерки першої категорії, дві другої. Єдине — я вже повинна піти. Дев"ять років як на пенсії. Так мене тут, як ту гармошку, з утра до ночі тягають.

Погоджується, що потрібне нове обладнання.

— Ми через металічну трубочку слухаємо вагітну, бо немає апаратури, яка показує стан матері й дитини. А для крошечних 500-грамових діток в області є реанімомобілі, які приїжджають на наше прохання. Ця проблема висмоктана з пальця. Усе придумано, щоб людей добить. Якби ото ще й секс заборонили.

Породіль Козельщинського району перевели до Кременчука

Із 1 січня пологове відділення в райцентрі Козельщина закрили. Відтоді жінки їздять народжувати за 35 км у Кременчук.
— Ми не мали сучасних умов, мізерна кількість пологів, — каже заступник головного лікаря Козельщинської лікарні Сергій Колесніков, 45 років. — Приймали роди у двох сільських хатах. За новими вимогами, потрібно мати сучасне обладнання, організовувати партнерські пологи. У Козельщині вагітних обстежують, а народжувати возять у Кременчук. Тут у нас про всяк випадок залишилося три чергові акушерки й лікар. За проханням, по жінку може виїхати машина швидкої допомоги й відвезти її до Кременчука.
Колесніков запевняє, що всіх працівників пологового відділення забезпечили роботою в лікарні.
11 жовтня 39-річна Ольга Касумова з села Бригадирівка Козельщинського району народила в Кременчуці доньку Віолетту.
— До роддома доїхали власною машиною. Я з самого початку хотіла рожать у Кременчуці. Там обращеніє хороше. За три дні перебування заплатила 250 гривень, — розказує жінка.

Зараз ви читаєте новину «У Чорнухах можуть закрити пологове відділення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі