вівторок, 15 січня 2008 16:12

У Біликах у каналізаційних трубах замерзли нечистоти

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Директор комунального підприємства ”Старт” у селищі Білики Кобеляцького району Михайло Дмитренко (справа) слідкує за тим, як стічні води поступають у каналізаційний колодязь. Слюсар-асенізатор Микола Корнієнко (біля бочки зліва) з майстром Віктором Явтуше
Директор комунального підприємства ”Старт” у селищі Білики Кобеляцького району Михайло Дмитренко (справа) слідкує за тим, як стічні води поступають у каналізаційний колодязь. Слюсар-асенізатор Микола Корнієнко (біля бочки зліва) з майстром Віктором Явтуше

Комунальники прогрівають каналізаційні труби в селищі Білики Кобеляцького району. В них 8 січня замерзли каналізаційні стоки. Їх відкачують і вивозять на поля фільтрації за три кілометри від населеного пункту.

У селищі 1,8 тис. жителів. Каналізаційна мережа обслуговує їхні будинки, дві школи, дитсадок, готель, лікарню. Усі стоки потрапляють до колекторно-насосної станції, потім їх відкачують в очисні споруди на території місцевого цукрового заводу. А звідти доправляють на поля фільтрації.

— Видно, у період різдвяних канікул хтось на заводі забув відкачати нечистоти. Вони простояли добу. І не дивно, що замерзли, — скаржиться селищний голова Юрій Латиш, 52 роки.

Зранку 8 січня цукровики почали палити автомобільні скати, щоб відігріти 2,5-кілометрову каналізаційну магістраль. А селищна влада взялася шукати асенізаційні машини для вивезення нечистот.

— Одну надав цукровий завод, другу виділив місцевий санаторій, — каже Латиш. — Біля них цілодобово працювали по шість осіб. Дуже важко було.

— У колишнього сільгосппідприємства ми попросили велику бочку.  Туди можна влити 11 тонн нечистот. Це заміняє три автомобілі, — хвалиться начальник комунального підприємства Михайло Дмитренко, 57 років. — Нині з нашої насосної станції відразу вивозимо у відстійники. Підприємець і депутат райради Микола Жук підсобив нам трактором. За день-два повністю упораємося.

Загрози забрудненню питної води в селищі немає. Комунальники запевняють, що каналізаційна мережа не перетинається з водною.

— Навіть якби наші каналізаційні колодязі були переповнені, то стоки пішли б у спеціальну канаву, що поряд зі станцією, — пояснює Дмитренко. — Тоді б виникла екологічна проблема. Бо цим каналом стоки могли б потрапити в річку Ворсклу. Та в нашому п"ятиметровому колодязі вода піднімалася не вище трьох метрів.

У майбутньому селищна рада планує від"єднатися від очисних споруд цукрового заводу. Розробляють проект прокладення власної каналізаційної трикілометрової труби. Жителі Біликів про замерзлі нечистоти в каналізаційних трубах не чули.

— Років чотири тому в нас деякі люди хворіли на тиф, бо пили забруднену воду, — розповідає Латиш. — Тоді фекалії просочилися у водні труби. Тепер цього бути не може. Два роки тому ми поміняли всі діряві та ржаві труби на пластикові. На це з держбюджету виділили 235 тисяч гривень субвенції.

Зараз ви читаєте новину «У Біликах у каналізаційних трубах замерзли нечистоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі