четвер, 18 жовтня 2007 07:00

У Березовій Рудці розвалюється піраміда

Автор: фото: Сергій МІХАЙЛОВИЧ
  Завідувачка народного краєзнавчого музею у Березовій Рудці на Пирятинщині Валентина Гончар біля пірамідальної каплиці. Праворуч від входу стояв янгол-охоронець. Від гіпсової статуї лишилися нога й частина одягу. Один із місцевих жителів пристосував тулуб
Завідувачка народного краєзнавчого музею у Березовій Рудці на Пирятинщині Валентина Гончар біля пірамідальної каплиці. Праворуч від входу стояв янгол-охоронець. Від гіпсової статуї лишилися нога й частина одягу. Один із місцевих жителів пристосував тулуб

Напіврозвалена каплиця-піраміда роду Закревських стоїть у центрі Березової Рудки Пирятинського району за сільським клубом. На її реставрацію грошей немає. Потребує капітального ремонту і саме приміщення родового маєтку, де тепер аграрний технікум.

— У березні в області вже піднімалося питання про виділення 300 тис. грн на реставрацію маєтку Закревських. Та, мабуть, цього року на гроші годі і сподіватися, — каже директор аграрного технікуму Микола Скалій, 55 років. — Може, наступного щось виділять.

Каплицю-піраміду заввишки 9,5 м представник п"ятого покоління місцевих поміщиків Гнат Закревський спорудив над родинним склепом 1899 року. Збудована вона за зразком єгипетських усипальниць, але має відмінність: трохи видовжена. Усередині каплиці є молитовна кімната. Раніше стіни були розписані фресками на православнорелігійні теми. Надворі, праворуч від входу, височіла півтораметрова гіпсова статуя янгола-охоронця. Піраміда була обнесена кованою огорожею. Над дверима височів родинний герб Закревських та православний хрест.

— 1917 року усипальницю намагалися пограбувати. Скарбів там не було, тож злодії повідривали срібні ручки від цинкових гробів, — розповідає завідувачка місцевого народного музею Валентина Гончар, 64 роки. — 1928 року загін червоногвардійців, які приїхали в село з продрозверсткою, викинув рештки Гната Платоновича, його сина Платона та його батьків — Ганни Іванівни та Платона Олексійовича Закревських — у канаву, що оточувала кладовище. Згодом селяни перепоховали їх до спільної ями.

Надалі піраміду використовували для господарських потреб. Зберігали лід для молокозаводу, паливо та солярку. Згодом поставили електрогенератор. Слугувала вона і смітником. На вигоні біля клубу влаштовували базар, із якого й викидали сміття.

— Я попросила, щоб двері в піраміду заварили, — каже Гончар. — Важко було дивитися, як зі святині роблять звалище. Пізніше хтось виламав викувану віконну решітку.

Двоповерховий палац Закревських на 18 кімнат також потребує реставрації.

— Про капітальний ремонт ніхто й мови не веде — це дуже дорого, потрібно мільйони гривень, — каже Гончар.

Гнат Закревський отримав освіту правника в Петербурзі та Берліні. Починав суддею в Петербурзі, згодом був прокурором у Харкові, Казані, Варшаві. Дослужився до сенатора. Помер 1906 року під час подорожі до Єгипту.

Зараз ви читаєте новину «У Березовій Рудці розвалюється піраміда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі