четвер, 05 травня 2011 19:09

У багатоповерхівках немає місць для дитячих візків

Автор: фото: Сергій Дзех
  Ксенія Тихомирова підіймає дитячий візок сходами 9-поверхівки по вулиці Новозаводській у Полтаві
Ксенія Тихомирова підіймає дитячий візок сходами 9-поверхівки по вулиці Новозаводській у Полтаві

— Ніде дитячу коляску залишити, — каже полтавка 24-річна Ксенія Тихомирова. Виховує сина 4-місячного Михайла. — Тягну її на третій поверх, бо в п'ятиповерхівці ліфту немає. А коляска 20 кілограмів важить. І так по кілька разів на день. До сестри часто ходжу. Вона в дев'ятиповерхівці живе. Там теж ніде коляску лишити. У ліфт вона не вміщається. Подруга з дитиною не йде гуляти, доки чоловік із роботи не прийде, бо сама коляску не знесе.

У більшості багатоповерхівок немає місць для дитячих візків. Приміщення на перших поверхах, які колись відводили для цього, забиті мотлохом і закриті на замок. У деяких стоять мітли двірників, сидять консьєржки. У 5-поверхівках колясочні не передбачені. Хоча там є вільне місце на перших поверхах.

— Із восьми під'їздів одна колясочна, може, і забита інструментами двірників, — говорить Тетяна Шиян, заступник начальника ЖЕДу №8. — Решта працює на мешканців. Та і з двірником можна домовитися. Аби разом використовувати це приміщення. Бувають випадки, коли хтось самовільно захоплює колясочну. Робить комору. У нас було таке. То звертався цілий під'їзд зі скаргами. Приписи порушнику робили. Колясочну повернули. Раджу іншим недовольним теж так робити.

Обходжу під'їзди в п'яти 9-поверхівках у мікрорайоні Браїлки. У жодному будинку колясочної немає. Вони або завалені сміттям, або заґратовані та замкнені.

У новобудовах місця для колясок є в кожному під'їзді. У будівельній компанії "Полтаватрансбуд" кажуть, колясочні належать усім жителям під'їзду.

— У планах наших будинків вони є, — говорить Володимир Назаренко з "Полтаватрансбуду". — Жодна колясочна не може продаватися комусь із жильців. Коли ми здаємо будівлю, то місця для колясок переходять на баланс жедів.

Полтавка 30-річна Ірина розповідає, у багатьох нових домах забудовники продають приміщення для колясок від $2 тис.

— Круті моментально викупляють, — каже. — Потім ставлять там залізні двері, ґрати. Пользуються общою територією для своїх нужд.

У будинку на вул. Курчатова, 20 жителі поставили на сходові клітки ґрати. Власники квартир на поверсі мають від них ключі. Хто хоче, може лишити дитячий візок.

Мер Полтави Олександр Мамай говорить, приватизувати колясочні неможливо. Двері чи ґрати там ставлять за згодою жителів. Якщо вони це роблять самовільно — таке можна оскаржити.

Зараз ви читаєте новину «У багатоповерхівках немає місць для дитячих візків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі