пʼятниця, 15 серпня 2008 15:16

Трасу для мотоциклів поливали з пожежної машини

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  На трасі в Гадячі майстер спорту міжнародного класу киянин Антон Асьманов показує майстер-клас
На трасі в Гадячі майстер спорту міжнародного класу киянин Антон Асьманов показує майстер-клас

У неділю 10 серпня до міста Гадяч  з"їхалися понад 70 мотоциклістів із Конотопа, Чернігова, Шостки, Ніжина, Прилук, Кременчука, Хорола, Харкова, Полтави. Тут проходив чемпіонат України серед непрофесіоналів. Змагання були присвячені 350-й річниці підписання Гадяцького договору. Трасу в Гадячі мотоциклісти випробовували вперше.

Траса — півтори тисячі метрів завдовжки. Вона має трампліни, підйоми та спуски. Спочатку її накатали мотоциклом, потім розрівнювали трактором. Він зняв верхній шар ґрунту.

— Якби хоч раз дощик трасу намочив, пилюку прибив, — бідкається перед початком змагань керівник секції мотокросу в Гадячі Сергій Марченко.

Щоб збити пилюку, яку підняли мотоцикли, дорогу поливають із пожежної машини. Глядачів близько не підпускають. Вони спостерігають за змаганнями із пагорбів, у долині.

Змагаються мотоциклісти від 7 до 60 років. Заїзди проводять за категоріями: спортсмени на мотоциклах з об"ємом двигуна більше 50 куб. см, ветерани, хобі-клас, майстер-клас.

На турнір із мотокросу до Гадяча приїхав майстер спорту міжнародного класу Антон Асьманов. Під час першого заїзду виступали новачки.

— Траса цікава, але важко їхати, — відхекується Тарас із міста Конотоп Сумської області. У Конотопі змагання з мотокросу пройдуть 27 вересня.

— На змагання все купуємо за свій кошт, — ділиться гонщик. — На підготовку траси скидаємося. Відриваємо гроші від родини.

Тарас каже, до другої ночі ремонтував мотоцикл. О п"ятій ранку вже був у Гадячі.

Призером став 48-річний Сергій Шевченко. Він у мотоциклетному спорті майже 40 років.

— Задоволення це дороге, — хитає головою Шевченко. — Вбрання спортсмена коштує кілька тисяч доларів. Один мотоцикл — 10 тисяч зелених.

На гонку потрібно до 10 л палива. У кожного учасника є автомобіль або автобус, в якому він перевозить мотоцикл. Або на причепі ззаду везе.

— Гонки — це адреналін. Замість водки, — сміється спортсмен.

Найстарший учасник змагань — 60-річний Володимир Потапенко з Шостки Сумської області.

— Мотоцикл — техніка складна, — каже Потапенко. — Після мотокросу хлопцю на машині їхати що на дивані. Тут усе вирішують секунди. Мені спонсор на сьогодні дав на змагання "ямаху". Це казка, хоч раз спробував.

Владислав Ройко — учень восьмого класу Полтавської школи N32. Хлопець переміг у своєму заїзді. У мотокрос його привів батько.

— Поки не попробуєш — не зрозумієш, — вигукує голосно Владислав. — А щоб пилюка не заважала, треба першим їхати.

Спортивно-технічний клуб "Гадяч-мото" діє із січня цього року. У клубі 10 спортсменів віком від 18 до 41 року. Нині мають 5 мотоциклів, усі імпортні. Засновник мотоклубу Марченко Сергій займається цим спортом півтора року.

Зараз ви читаєте новину «Трасу для мотоциклів поливали з пожежної машини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі