четвер, 07 серпня 2008 19:16

"Транспортна хвороба" може передатися у спадок

Автор: фото: Наталка Вісич
  Володимир Оніщенко на Азовському морі в селищі Кирилівка Запорізької області два тижні тому. У поїздці машиною його не захитало. Перед дорогою хлопець випив пігулку ценаризину
Володимир Оніщенко на Азовському морі в селищі Кирилівка Запорізької області два тижні тому. У поїздці машиною його не захитало. Перед дорогою хлопець випив пігулку ценаризину

Цього року 14-річний Володимир Оніщенко із Полтави вперше сів у літак. Він із батьками летів до Швейцарії.

— Ми самі здивувалися, що він нормально пережив переліт. Узяли із собою купу таблеток, бо вже звикли, що він постійно закачується в дорозі. За годину перед польотом дали йому півтаблетки ценаризину, — розповідає мати Володимира Євгенія, 43 роки. — Він погано переносить їзду з дитинства. Уперше у три роки везли його до тітки в Запоріжжя — йому затошнило так, що довелося просити водія зупинити автобус. У нас із собою нічого й не було тоді. Тільки водичка у пляшці — то побризкали на нього, дали напитися — полегшало.

Тепер Оніщенки із сином нікуди не їздять без таблеток. Лікарі кажуть, у нього проблеми з вестибулярним апаратом.

— Він до сих пір боїться їздити до школи маршруткою. Живемо на окраїні Полтави, він 40 хвилин іде, аби тільки не колихатися в задушливому транспорті, — веде далі жінка. — Я сама в юності закачувалася, особливо в самольотах. Мама завжди давала мені таблетку аерону.

У транспорті тим, кого захитує, Оніщенко радить не сідати в кінці салону і не озиратися по сторонах. Краще дивитися вдалину.

"Транспортна хвороба" пов"язана з порушеннями роботи вестибулярного апарату — органу у внутрішньому вусі, який сприймає прискорення. При захитуванні інформація, що надходить у мозок, не співпадає із сигналами, які звикла отримувати нервова система. Вона втрачає контроль над своїми функціями.

— Перед поїздкою не можна їсти гострі та жирні страви. Така їжа сприяє загостренню, — каже завідувач відділення сімейної медицини четвертої міської поліклініки Валентина Любченко, 55 років. — Краще поснідати молочною гречаною чи пшеничною кашею, овочами, фруктами. Здоровим людям захитування не страшне. А коли хронічне порушення мозкового кровообігу, то в задушливому приміщенні судини звужуються й не переносять повітря та корисні речовини до головного мозку. Людина може знепритомніти. Тоді їй треба дати понюхати нашатирний спирт. Коли мучать головні болі, підвищений чи понижений тиск, із собою треба взяти валідол і корвалол.

Перед дорогою не можна пити спиртного

Валідол — на основі ментолу. Він знімає нервове напруження й допомагає заснути. Уві сні закачатися неможливо — зникають фактори, що подразнюють вестибулярний апарат. Корвалол, окрім заспокійливої дії, знімає нудоту.

— При підвищеному тиску пити можна лише мінеральну воду, бажано без газу. А при пониженому — каву й міцний чай, — продовжує Любченко. — Не варто вживати солодкі й забарвлені напої. Перед дорогою не можна пити спиртного — треба, щоб судини були в порядку. Краще добре виспатися.

При захитуванні, пов"язаному зі зміною висоти — при авіаперельоті чи їзді в горах — підвищується тиск у порожнині середнього вуха. Від того у вестибулярному апараті виникає дискомфорт.

— Краще широко розкривати рота, глибоко дихати чи з кимось говорити. Можна смоктати м"ятний льодяник або дольку лимона, — веде далі Любченко. — Закачування може навіть передатися у спадок. Приміром, якщо в матері була гіпертонія і вона через те погано почувалася у транспорті, то в її доньки чи онуки обов"язково буде генетична схильність до цієї хвороби.

Найбільшим попитом в аптеках Полтави користуються таблетки від "транспортної хвороби" під назвою "При захитуванні". В аптеці "Юнсон" одна пігулка коштує 80 коп. Її п"ють за півгодини до виїзду.

Зараз ви читаєте новину «"Транспортна хвороба" може передатися у спадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі