пʼятниця, 01 червня 2007 07:03

Таня Слинько втопилася під час екскурсії

11-річна Тетяна Слинько загинула під час екскурсії до Мгарського Спасо-Преображенського монастиря, що біля міста Лубни на Полтавщині. 25 травня автобус з дітьми повертався з екскурсії і зупинився за 100 м від річки Сула. Діти, розморені спекою, кинулися до води.

— Неподалік від місця, де зупинився автобус, є спуск зі східцями у воду. Діти ж стрибнули в річку за кілька метрів від нього, побачивши піщане дно. Але то підступна місцина, бо відразу після лінії піску починається крутий обрив, — каже начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Лубенської райдержадміністрації Анатолій Калінін, 58 років.

Трьох дівчат витягли на берег підоспіли тренер місцевої футбольної команди Анатолій Гришанович та її капітан Олександр Кулик. Перерахували учнів. Не було Слинько. Налякані школярі просили: "Дяді, знайдіть нашу Таню". Одна із врятованих дівчаток сказала, що Таня намагалася зачепитися за неї, навіть обірвала їй на шиї ланцюжок, куплений кілька годин тому в монастирі.

Близько 18-ї години водолази виявили тіло школярки метрів за 60 від того місця, де діти купалися.

— Було допущено багато порушень, — вважає Анатолій Калінін. — Групу з 21 дитини супроводжувала лише одна вчителька, тоді як за вимогами безпеки одного педагога треба ставити на сім дітей. По-друге, автобус із учнями не супроводжувала міліція. По-третє, малі побігли до річки, не дочекавшись керівника.

Я їй дала 30 гривень на екскурсію і ще 15 — на сувеніри

Таня жила в селі Терентіївка Полтавського району з батьками та 2-річним братом Іваном. До хвіртки виходить мати — 41-річна Ірина Слинько в чорній хустці. На подвір"ї на лавочці сидить її чоловік Валерій, 39 років, і Світлана Зозуля — хрещена дівчинки.

— 21 червня Тані було б 12 років, — Ірина схлипує, але сліз немає — каже, що висохли. — Уже готовилась до дня рождєнія. Планувала, як дівчат буде зустрічати... Дев"ять років ми не мали дітей, потім Бог послав Таню. А ще через дев"ять років і Ваня народився.

Навчалася дівчинка в Полтаві — в 5-А класі навчально-виховного комплексу N14. 25 травня батьки почали дзвонити доньці о 19.00 на мобільний, але ніхто не відповідав. Тоді Ірина набрала класного керівника Ларису Книш. Та сказала, що автобус уже під Полтавою і що скоро вони приїдуть. Просила, щоб зустріли доньку.

— Через 15 хвилин Лариса Андріївна передзвонила і сказала, що в нас горе, Таня потонула. Вона попала в водоворот. У мене почалась істерика. Тільки коли Ванічка підійшов і торкнувся до коліна, взяла себе в руки.

— Ми вчительку в усьому винимо, — каже Валерій. — Уже подали до суду на директора, завуча і на класного керівника. Вони не мали права на стільки дітей давати одного вчителя. Ми б її не пустили на річку. Всі знають, що до Трійці купатися не можна, бо русалки дівчат забирають до себе.

Ірина розповідає, що донька в один рік у бабусі випадково випила оцтової кислоти. Їй зробили донорську підсадку стравоходу. Кожні півроку возили в київські лікарні. Востаннє дівчинка лікувалася позаторік, після того почувалася добре. Дуже любила квіти. Плавати вміла змалечку — недалеко від хати річка Свинківка.

Коли організовували екскурсію, Таня хворіла, і всі місця в автобусі розібрали. Але потім в останній момент занедужав хлопець із паралельного класу, і Таня вмовила батьків відпустити її.

— Я їй дала 30 гривень на екскурсію і ще 15 — на сувеніри. У її сумочці ми знайшли іконки, батькові в машину купила, — схлипує мати. — Вона мені в той день около часу подзвонила і каже: "Мама, тут так класно".

Після нещастя кілька знайомих Слиньків розповідали, що Таня їм погано снилася.

— Одна бачила уві сні дівчинку — копію нашої Тані — на березі річки, коротко обстрижену. Вона була в білій сорочці і гортала над водою книжку, а потім закрила її, кинула в воду і зникла. А мені все гнила риба снилася, — каже Валерій Слинько.

На похорон приїхали однокласники Тані. Директора школи і класного керівника не було.

Цього року втопилося 77 дітей

Від початку року в Україні потонуло 713 людей, з них 77 — діти. Врятували 140 потопельників. Торік на початок червня потонуло 402 особи, в тому числі 61 дитина. Люди гинуть переважно через купання у не призначених для цього місцях, а також — у нетверезому стані.

Зараз ви читаєте новину «Таня Слинько втопилася під час екскурсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі