пʼятниця, 22 серпня 2008 18:52

Священик Ігор Титаренко підробляє охоронцем

Громада села Григоро-Бригадирівка Кобеляччини звинувачує настоятеля місцевої Миколаївської церкви Московського патріархату отця Ігоря Титаренка в занедбанні найстарішого храму району. 212-річна дерев"яна церква потребує капітального ремонту. На нього жителі села не мають грошей. Нарікають, що священик підробляє охоронцем у Комсомольську, тому не має часу доглядати за церквою.

Отець Ігор Титаренко служить у церкві три роки. Протягом цього часу на нього до місцевих інстанцій пише скарги староста церкви Марія Небога.

— Де ж це бачили, щоб батюшка на другу роботу встроївся, — обурюється жінка. — Грубить мені та людям, за храмом не доглядає. Ми і владиці писали, і в сєльсовєт жалілися. Нічого не помагає.

Марія Небога та деякі тамтешні жителі кажуть, що раніше гроші на храм давав лікар-костоправ із Кобеляк Микола Касьян, підприємці. В отця Ігоря із ними стосунки не склалися. Через це на Миколаївську церкву більше ніхто не жертвує.

— Сусід він гарний. П"яним я його ніколи не бачив. Нікому він не грубіянить, нехай не брешуть, — заперечує сусід отця Ігоря 63-річний Іван Яреський. — А із церквою що він, бідолага, зробити може? Дєнєг же в нього немає. У церкву одна тільки бабушка ходе. Де із такого приходу дєнєг назбираєш? Опять же сім"я в нього, хату в кредит купив.

— Він на другу роботу пішов, бо сім"ю годувати нада, — розповідає дружина священика Вікторія. Каже, що чоловік у Комсомольську. — Приход слабий, грошей немає. Дозвіл і благословення він від благочинного отця Васілія отримав. А ті, що гадості про нього пишуть, нехай за собою дивляться. За помощью був він і у фермерів, і по дворах ходив. Дали на чотири банки краски. А на ремонт церкви нада 52 тисячі.

Церковний конфлікт розглядали на двох засіданнях виконкому Григоро-Бригадирівської сільради та на сесії.

— Кажу їм, помиріться. Будемо дружніші — все получиться. Гроші на ремонт знайдемо, — каже сільський голова Олександр Лось.

Благочинний Кобеляцького району отець Василь говорить, благословення отцю Ігорю на роботу він дав особисто.

— Це не унікальний випадок, — зауважує благочинний. — Знаю, що на Західній Україні священиків відпускають на заробітки навіть до Угорщини. Григоро-Бригадирівська колотнеча яйця пустого не варта. Там лише особиста неприязнь і нічого більше. Шкода, що через це церква може загинути.

Кілька років тому в Григоро-Бригадирівці побували представники одного із козацьких загонів. Вони хотіли взяти церкву під опіку, але за умови передачі Київському Патріархату. Церковна громада не погодилася.

Миколаївську церкву в Григоро-Бригадирівці вважають найстарішою в Кобеляцькому районі. Розташована вона на околиці села. Храм зроблений із дерева й майже не має фундаменту. Будівля стоїть на кам"яних брилах.

Зараз ви читаєте новину «Священик Ігор Титаренко підробляє охоронцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі