четвер, 10 лютого 2011 17:33

Студенти за навчання платять із підробітків

Автор: фото: Сергій Рибалко
  Олександр Борщенко роздає листівки біля підземного переходу ”Злато місто” у центрі Полтави
Олександр Борщенко роздає листівки біля підземного переходу ”Злато місто” у центрі Полтави

Аби заплатити за навчання та мати власні гроші, молодь із Полтави береться підробляти. Починають працювати із 15–16 років. Кажуть, через кризу плата за навчання зросла, державних замовлень поменшало.

— Хотів мати власні гроші, щоб було за що відпочивати, — говорить полтавець Олександр Борщенко, 17 років. — Через друзів знайшов роботу. Роздаю листівки для нічного клубу "Спайдер". Працюємо парами після занять по 2–3 часа в день. Інколи чотири. Оплата почасова, ну і, там, скоко роздаш. Заробляєм від 10 до 20 гривень за годину, але гроші отримуємо лише в кінці місяця.

Студенти заради роботи змушені жертвувати навчанням.

— Навчаюсь в університеті на комерційній формі, — розповідає полтавка 22-річна Олена. — Було важко платити за навчання. Посовєтували звернутися в інститут післядипломної освіти. Там наче місце звільнилося. Прийшла, поговорила, взяли. Але на повну ставку. Отримую всього 860 гривень, зате вчасно і стабільно. Працюю з 8.00 до 17.00. На заняття відпускають під час обіду або за годину до кінця робочого дня. Домовилася з викладачами університету, що буду через раз ходити чи індивідуально, але все здаватиму. До практичних ночами готуюся. Сплю по 3–4 години.

Охоче приймають студентів на роботу в селах.

— Я вчуся на магістратурі полтавського педуніверситету, — говорить Михайло Кононенко, 23 роки. — Щомісяця плачу 806 гривень за навчання. Щоб батькам легше було, через відділ освіти влаштувався на роботу. Працюю на 0,3 ставки вчителем англійської мови Дриженогреблянської середньої школи. Це Кобеляцький район. На проїзд в одну сторону трачу 10 гривень. Получаю 400 — на місяць.

У центрі зайнятості вакансій для студентів немає.

— Ледве знайшла роботу, яка б не заважала навчанню, — каже 22-річна Ірина. — Усюди резюме залишала. Наконєц плюнула, узяла газету й виписала назви всіх закладів, що мене цікавлять. Щодня проходила три-чотири адреси. Через кілька тижнів узяли працювати в міський Будинок культури на половину ставки. Роблю в першу половину дня, а навчаюся в другу.

У кадрових агентствах запевняють, молоді на роботу влаштуватися складно, але можливо.

— Молоді люди без досвіду роботи можуть іти працювати вантажниками, продавцями-консультантами, експедиторами та офіціантами, — розповідає 23-річна Аріна Балюс із полтавської кадрової агенції "Онікс". — Якщо дівчина знає комп'ютер, може працювати оператором ПК. Реально молоді влаштуватися й на половину ставки мерчендайзером, кур'єром, промоутером.

Зарплата неповного робочого дня студента становить від 800 грн до 1 тис.

Зараз ви читаєте новину «Студенти за навчання платять із підробітків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі