четвер, 11 вересня 2008 19:21

Стоматолога треба відвідувати кожні півроку

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Лікар Наталія Іленко із пацієнткою Марією Писаренко, 59 років. Жінка прийшла зняти відкладення на зубах
Лікар Наталія Іленко із пацієнткою Марією Писаренко, 59 років. Жінка прийшла зняти відкладення на зубах

Через куріння, надмірне вживання кави та чаю на зубах з"являється наліт і емаль поступово темніє. Відчистити її за допомогою відбілюючої зубної пасти неможливо, тому кожні півроку фахівці радять відвідувати стоматолога.

— Якщо пити каву раз на три дні, нальоту не буде. А якщо кава, куріння, плюс погана гігієна — з"являється чорний або коричневий наліт на зубах, — пояснює завідувач кафедри терапевтичної стоматології Української медичної стоматологічної академії Наталія Іленко, 49 років. — Також емаль псується від травм зубів, харчових барвників, деяких лікарських речовин і бактерій, патологій шлунка.

Іленко радить дотримувати гігієни ротової порожнини та відвідувати стоматолога раз на півроку.

— Лікар проводить професійне чищення. Потім рекомендує пасти з відбілюючим компонентом. Тільки після цього зуби стають білосніжними, — каже Наталія Миколаївна.

Усі способи відбілювання зубів передбачають використання хімічних речовин — перекисів водню та карбаміду, кислоти, спеціальних розчинів.  Додатково використовують ультразвук, ультрафіолет, лазер, тепло, ультрафіолетове та галогенне випромінювання.

— Спочатку пацієнту робимо антисептичне полоскання порожнини рота. Потім беремо стоматологічну установку або ультразвуковий апарат для зняття зубних відкладень. А тоді починаємо відбілювати, — продовжує. — На зуби накладається хімічна речовина. Її обирають залежно від системи відбілювання.

Відбілюючі процедури можна проводити вдома. Для цього потрібно виготовити капу — пластмасовий зліпок зі щелеп.

Найпоширенішим на Полтавщині пошкодженням емалі є флюороз

— У капу накладається відбілююча речовина й прикладається на зуби на 10–15 хвилин. Потім її змивають. Та безпечніше це робити в стоматкабінеті, бо лікар слідкує за процесом і дивиться, щоб не пошкодилися ясна й зуби, — розповідає. — Часто люди ходять із речовиною удвічі довше. Думають, що буде кращий результат. Насправді шкодять собі. Лікар для підсилення ефекту використовує лазер, галоген чи плазмову лампу.

Тривалість відбілювання залежить від складності ушкодження емалі.

— Якщо це наліт курця, його достатньо механічно зняти. Потім провести три процедури відбілювання, і зуби відновлюють свій колір.

Ефект відбілювання тримається 9–12 місяців.

Найпоширенішим вродженим пошкодженням емалі зубів на Полтавщині є флюороз.

— Він виникає через підвищений вміст фтору у воді. У Полтавському регіоні пандемічне вогнище — у воді великий вміст фтору. Зуби фарбуються в коричневий колір. Жінка ходить вагітна, п"є цю воду. Це діє на формування емалі дитини. Потім прорізуються зуби темного кольору. Вони ще не пошкоджені, а забарвлені, — зазначає.

Якщо не дотримуватися правил гігієни й неправильно харчуватися, розвивається тяжка форма флюорозу — емаль руйнується. Дітям до 14 років чистити зуби пастою з фтором заборонено.

Відбілювання уражених фтором зубів починають із 14 років. У цьому віці завершуються процеси мінералізації емалі.

— Лікування флюорозу потребує більше часу. Обов"язково призначають відновну терапію із застосуванням кальцію й фосфору. Флюороз потрібно обов"язково лікувати. Крім того, що зуби коричневі, вони ще дуже крихкі й ламкі, — наголошує Іленко.

Зараз ви читаєте новину «Стоматолога треба відвідувати кожні півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі